DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga Living Life i slatinski Crveni križ i ove godine razveselili brojne mališane

Davne 1998. godine na vrata Crvenog križa Slatina pokucala je engleska udruga LIVING LIFE iz Eastbournea i ponudila pakete za djecu prigodom božićnih blagdana. Pakete s raznim korisnim stvarima (kape, šalovi, slatkiši, školski pribor, igračke i dr.), o svom trošku pune djeca iz viših osnovnih škola u istočnom Sussexu, a za to ih motivira šef i duša ove udruge – Mick Trott sa suprugom Lyn. U slatinskom području on je još u poratno vrijeme otkrio djecu u potrebi koju treba razveseliti tim prigodnim darom, makar za Božić. I to traje već 25 godina.

U šali se zna reći da po pakete dolaze već i unuci one djece s početka priče. Kao i svake godine, pakete dovoze teretnim kombijima preko Engleskog kanala (La Manche), Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije do naše male Slatine, ukupno više od 1830 km po svim vremenskim uvjetima. Ove godine vozači su bili Mick i Bruce, Ian i Finnley, a prije toga avionom su stigli majka i kćer Marjorie i Stacey, te snimatelji Francesco i Owen. Njihova skromnost i predanost ovoj „misiji“ je tako velika da bez gunđanja prihvaćaju zajednički smještaj u bivšoj školi u Kozicama jer im Crveni križ Slatina ne može ponuditi bolje.

– Tijekom proteklih dana podijeli smo pakete u matičnim i područnim osnovnim školama šireg slatinskog područja svim učenicima do 4. razreda. Zatim smo podijelili 350 paketa djeci u romskom naselju Stiska u Đurđevcu preko njihovog Crvenog križa i mlade ravnateljice Sofije Paše. U podjeli, u prsluku HCK, po prvi put nam je pomogao i Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, te lokalni „šefovi“ Halid i Bojan. Mick Trott, kao primatelj visokog odlikovanja britanske Krune i Commonwealtha British Empire Medal (BEM) za zasluge u civilnoj i vojnoj službi upoznao je veleposlanika u Osijeku 6. svibnja ove godine prigodom proslave krunidbe Charlesa III. Raduje nas da se suradnja i provedba ove plemenite prakse širi sve dalje i na sve više razine te smo zahvalni svim medijima koji su nas pratili – rekao je Vladimir Jelenčić, ravnatelj slatinskog Crvenog križa, te se od srca zahvalio onima koji su dali svoj doprinos i svima poželio sretan Božić.

Engleski paketi podijeljeni su i djeci ukrajinskih izbjeglica smještenim u hotelu Picok u Đurđevcu i ukrajinskoj djeci koja se nalaze na Pustari Višnjica. Zadnja podjela bila je za sve korisnike udruge JAGLAC IZ Orahovice i djecu vjernika EPC Betanija koju vode supružnici Lidija i Slobodan Stojković. U njihovom centru održan je i prigodan kršćanski program zahvale za nadolazeće blagdane.

(nm/VJ)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button