DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga Ličana Vila Velebita Slatina posjetila udrugu Gačanka iz Otočca

Udruga Ličana Vila Velebita Slatina javila se na natječaj za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Virovitičko-podravske županije u 2023. g. i dobila sredstva za projekt „Kulturno-umjetničkim amaterizmom promicati ličku kulturu po Virovitičko-podravskoj županiji“.

Cilj ovog projekta je doprinijeti očuvanju i promicanju ličke kulture i tradicije kroz amatersko-umjetničku izradu ličkih coklji, očuvati od zaborava kulturnu baštinu, kao što je lička coklja, popularizirati ličku tradiciju, kulturu i običaje, poboljšati dostupnost informacija kako o ličkim običajima tako i o radu udruge, te prenijeti budućim generacijama ljubav za očuvanjem baštine kako bismo očuvali svoj jedinstveni identitet.

Udruga Ličana Vila Velebita Slatina posjetila je 28. i 29. 10. 2023. g. udrugu Gačanka iz Otočca. Gačanka Udruga za očuvanje tradicijskih zanata, uz vodstvo Dragice Rogić održala je članicama Udruge Ličana Vila Velebita Slatina radionicu pletenja nikitača – tradicijske ličke obuće te održala prezentaciju tradicijske obuće ličkih coklji i njihovu uporabu danas i organizirala posjet selu Krasno gdje se još i danas izrađuju i nose ličke coklje.

Dragica Rogić  je voditeljica radionica tradicijskih zanata, osnivačica udruge Gačanka, cijeloga života je angažirana na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Gacke doline i Like.

Udruga Gačanka osnovana je 2004. godine s ciljem edukacije članova udruge i široke populacije o tradicijskim obrtima, izrade autohtonih tradicijskih proizvoda, edukacije mladih, organizacije radionica i društvenih susreta.

Coklja je seljačka obuća koju su nosili i muškarci i žene u Lici. Izrada coklje započinje pletenjem tzv. nikitače (unutarnji dio coklji), odnosno natikače. Nikitača se izrađuje ručnim pletenjem na pet igala. Na prednji dio nikitače, uz otvor za nogu uplela bi se određena šara ili mustrica, malo umjetničko djelo, po kojoj bi se raspoznavale coklje. Peta se upletala nakon određivanja veličine coklje.

Muške coklje izmjenjivale su se u dvije tamnije boje, obično crna i plava ili crna i zelena, a imitirale su šahovnice ili obične kose i ravne linije. Ženske mustrice uglavnom su bile veselih motiva i tonova, kombinirale su se žive boje u pletenju, crvena, žuta, zelena i bijela. Kako se coklja radi od vune autohtone pasmine ovaca – ličke pramenke, coklja je ugodna i zdrava obuća zimi i ljeti, koja se i danas  rado nosi ne samo u Lici, već i izvan njenih granica.

Žene iz Udruge „Gačanka“ marljivo ih rade, održavaju redovne radionice i uporno rade na promicanju tradicije njihove izrade. Rade se isključivo od domaće vune ovce pasmine pramenka i uz upotrebu ekoloških, starinskih boja.

(nm/Izvor: Vila Velebita)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button