DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina posjetila koncert „Liko moja tamburice stara“

Udruga Ličana „Vila Velebita” iz Zagreba u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i Ličko-senjskom županijom u nedjelju, 21. travnja organizirala je veliki koncert pod nazivom „Liko moja tamburice stara” u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U program su bila uključena brojna kulturno-umjetnička društva te tamburaški sastavi i solisti koji njeguju i promoviraju ličko kulturno nasljeđe glazbenim izričajem.

Koncert je posjetila i slatinska Udruga Ličana „Vila Velebita” s njenih 30-ak članova kako bi uživo podržali ovaj kulturni događaj i uživali u ličkoj glazbi i tradiciji. Prije samog koncerta, članovi udruge odali su počast dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, paljenjem svijeća na mjestu njegova posljednjeg počivališta na Mirogoju.

Zatim su se uputili na petosatni koncert na kojem su u prvom dijelu imali priliku čuti i vidjeti izvedbe KUD-ova s područja Ličko-senjske županije te nekoliko zavičajnih Udruga Ličana. Nastupili su: tamburaški orkestar GPOU Otočac, glazbeno društvo „Vila Velebita” iz Požege, KUD „Dangubice” iz Kutereva, muška klapa Udruge Ličana „Vila Velebita” iz Virovitice, pjevačka skupina „Gacka” iz Bizovca, FA „Dr. Ante Starčević” iz Gospića, sekcija samica dangubica POU Gospić, HKUD „Degenija” iz Gospića, FD „Otočac” iz Otočca, Zavičajno društvo „Sinac” iz Zagreba, Vladimir Pavelić Bubi, HKUD „Široka Kula” iz Široke Kule te KUU „Gacka” iz Ličkog Lešća.

Nakon pauze uslijedio je drugi dio koncerta u kojem su se predstavili glazbeni sastavi i razni izvođači. Publika je imala priliku čuti Ličke drvosječe, Plitvičke bećare te Tamburaški sastav „Divne godine” koji su nakon samostalne izvedbe pratili nastupe Ivana Štivića, Slavena Stilinovića, Ante Prkačina, Vlade Dasovića i Artemije Jelas, Borisa Ćire Gašparca, Mate Bulića, Dražena Žanka te Stjepana Jeršeka Štefa.

Iako je koncert ukupno trajao gotovo pet sati, publika je strpljivo dočekala svečanu zajedničku izvedbu pjesme “Vila Velebita” koju su izveli svi izvođači koncerta.

(nm/Foto: R. Turkalj, S. Novak Pavličević, Udruga Ličana Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button