DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga HVIDR-a Slatina u okviru projekta „Istina o pobjednicima“ posjetila Industrijsko-obrtničku školu Slatina

Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić u pratnji članova Ivana Butke i Josipa Podboja danas je u okviru projekta „Istina o pobjednicima“ posjetio Industrijsko-obrtničku školu Slatina.  

Projekt je to kojim se nastoji omogućiti prenošenje istine o stradanjima na području Virovitičko-podravske županije, od Četekovca, Čojluga, Balinaca, Voćina, Huma…., kako bi mladi naraštaji čuli iz prve ruke, odnosno usmenom predajom hrvatskih branitelja, istinu o Domovinskom ratu, ali i sami doživjeli dio te povijesti obilaskom spomen-sobe u Zavičajnom muzeju Slatina, prve linije obrane grada Slatine kao i spomen obilježja na mjestima pogibije poginulih hrvatskih branitelja. Tijekom godina kroz ovaj projekt učenici su obilazili i druga stradala mjesta u Hrvatskoj, osobito Vukovar.

– Ovaj projekt koji je nominiran na natječaj Grada Slatine i ima njegovu punu podršku, prepoznala je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a uz čiju je financijsku potporu dobio i jednu novu dimenziju.

Naime, ove su godine tim sredstvima nabavljene majice koje će biti podijeljene za 440 učenika 7., odnosno 8. razreda slatinskih i osnovnih škola s područja općina Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Voćin, kao i srednjoškolcima koji su sudjelovali u terenskoj nastavi u sklopu spomenutog projekta, – pojasnio je predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

Dobrodošlicu gostima iz slatinske HVIDR-e zaželio je ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac pohvalivši dosadašnju zajedničku uspješnu suradnju, te učenicima ukratko predstavio doprinos ratnih vojnih invalida i svih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, odnosno zasluge koje su dovele do slobode da današnja djeca mogu živjeti sretnim i bezbrižnim životom u Hrvatskoj.

Neke su škole do sada već obišli, a danas su majice uručili učenicima završnih razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Tom im se prigodom predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić zahvalio na sudjelovanju u terenskoj nastavi kao i ravnatelju Mladenu Graovcu i svim profesorima koji redovito svake godine s učenicima sudjeluju na Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, kao i Memorijalnoj hodnji Mikleuš-Četekovac u znak sjećanja na nevine žrtve Četokovca, Čojluga i Balinaca.

Ukratko ih je upoznao s tim, ali i stradanjima hrvatskih branitelja i civila u drugim mjestima naše županije. Ujedno im je predstavio i rad slatinske HVIDR-e koja okuplja oko 230 ratnih vojnih invalida, dok ih je oko 120 aktivnih kroz brojne projekte i različite aktivnosti.

– Svi naši članovi su stradali ili oboljeli, odnosno na neki su način iz Domovinskog rata izašli „okrznuti“ te i dan danas osjete posljedice, a vi mladi ste ti na koje računamo u budućnosti za boljitak svih nas, – istaknuo je Križić te zahvalivši im se što su postali vrijedni dionici projekta Istina o pobjednicima, zamolio ih da pozdrave i zahvale za doprinos u Domovinskom ratu prenesu svojim roditeljima.  

– Meni je drago da je naš rad kroz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva prepoznat i na ovoj razini s obzirom da na taj način financiramo i administrativnog tajnika i dio projekata kojima slatinska HVIDR-a između ostaloga do kraja godine planira nabavu novog banera i stijega. Suradnja sa školama je više nego hvalevrijedna, a podjelom majica učenicima na neki način želimo pokazati jedno poštovanje braniteljske populacije jer na našoj djeci je budućnost, – zaključio je Križić.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button