DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga HVIDR-a Slatina organizirala javnu tribinu „Promocija veteranskih centara“

Sinoć je u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina u prostoru Doma kulture u Novoj Bukovici održana javna tribina imena „Promocija veteranskih centara“.
Suorganizator ovoga događanja bila je Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica, a pokrovitelj Općina Nova Bukovica. 

Tribina je započela intoniranjem Hrvatske himne i odavanjem počasti minutom šutnje poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima kojima je počast odana i uoči same tribine paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Nove Bukovice.

Tribina je okupila brojne hrvatske branitelje, predsjednike i članove braniteljskih udruga, ali i predstavnike institucija i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Virovitičko-podravske županije. Sve njih je u ime organizatora na samom početku pozdravio te im zaželio srdačnu dobrodošlicu, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić koji je ujedno bio i u ulozi moderatora tribine. Tom je prigodom prenio pozdrave najavljenih gostiju koji se na žalost nisu mogli odazvati tribini te najavio nazočne sudionike naglasivši značaj održavanja javne tribine na spomenutu temu.

– Informacije su jako bitne ukoliko želimo konzumirati određena prava, stoga vas pozivam na strpljivost, a ova će vam tribina ponuditi odgovore na brojna vaša pitanja. Zahvaljujem se Vladi i nadležnim ministarstvima jer su između ostalih benefita, na ponos svima nama izgrađeni veteranski centri u Šibeniku, Petrinji, Daruvaru i Sinju, a planirana je izgradnja još dva centra i to u Virovitici i Osijeku, – istaknuo je Križić te dodao:

– Drago mi je da večeras vidim brojne branitelje za koje na žalost moram reći da zbog narušenog zdravlja imaju potrebu konzumirati usluge veteranskih centara. Imate na to pravo, za to ste se i borili, samo imajte strpljenja i uvidjet ćete blagodati koje nude veteranski centri kroz svoje usluge rehabilitacije, – rekao je Križić te najavio voditeljicu Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Virovitica Marinu Kraljić koja je potom opširnije prezentirala rad veteranskih centara i njihove mogućnosti.

Podsjetila je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri spomenuta veteranska centra, te da se projekt nastavlja i dalje.

Nadalje je pojasnila kako se u veteranskim centrima pružaju usluge psihosocijalne pomoći i podrške, kineziološkog programa i fizikalne rehabilitacije, radne terapije, rekreacijsko-sportske usluge, duhovne obnove, program očuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, primarne pravne pomoći iz područja braniteljskih prava, suradnje s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga te očuvanja i promicanja zdravog načina života.

Potencijalni korisnici usluga veteranskih centara mogu biti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi uže i šire obitelji hrvatskih branitelja te smrtno stradalog, nestalog i umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata, kao i osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradali pirotehničari te članovi njihove uže i šire obitelji. Usluge veteranskih centara mogu koristiti svake druge godine, osim onih sa 80 posto i većom RVI ili civilnom invalidnosti, koji imaju pravo svake godine.

Veteranski centar pruža mogućnost korištenja usluga kroz program smještaja ili boravka. Program smještaja podrazumijeva korištenje usluga Veteranskog centra 24 sata dnevno u trajanju do 20 dana, dok program boravka podrazumijeva korištenje usluga Veteranskog centra za vrijeme cjelodnevnog ili poludnevnog boravka, bez noćenja u centru.

Uz spomenute informacije zainteresirani su tijekom tribine dobili i niz korisnih  savjeta i uputa među kojima i da se postupak za boravak u nekom od veteranskih centara pokreće po zamolbi korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, opunomoćenika ili skrbnika na posebnim obrascima koji se uz „svježu“ liječničku dokumentaciju podnose Veteranskom centru poštom ili osobno, a iste su mogli preuzeti i nakon tribine. Terapija i smještaj u veteranskim centrima za korisnike je potpuno besplatan, te trebaju snositi jedino troškove putovanja do određenog centra.

Na kraju svog izlaganja voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Virovitica Marina Kraljić pozvala je hrvatske branitelje da se prijave za korištenje centara te ih također zamolila za strpljenje budući da se na termin čeka i po nekoliko mjeseci.

U drugom dijelu tribine policijska službenica za nadzor i planiranje za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić prezentirala je projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ gdje je naglasila kako je važno informirati se o različitim vrstama internetskih prijevara, naučiti kako ih prepoznati i osigurati svoju računalnu sigurnost. Kako bi im što lakše pružila informacije o spomenutim temama predstavila je web stranicu kampanje imena „Web Heroj“ na kojoj mogu pronaći korisne informacije kako se zaštiti od sve češćeg kibernetičkog kriminaliteta (https://webheroj.hr/).

Potkrijepila je to informacijom kako je tijekom 2023. godine policija otkrila i kazneno prijavila ukupno 1688 kibernetičkih napada što je povećanje od 9,61% u odnosu na 2022. godinu kada ih je evidentirano 1540. Materijalna šteta računalnih prijevara u prošloj godini iznosila je 10.500.000 eura što je 31% više u odnosu na 2022. godinu kada je šteta iznosila 8.000.000 eura.

– Edukacijom i informiranjem kroz preventivnu kampanju „Web Heroj“ koja se provodi pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba“ želimo povećati otpornost građana i poslovnih subjekata na kibernetičke prijetnje, – istaknula je Kratohvil Katić te je ujedno podsjetila i na kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje svi građani mogu dragovoljno predati oružje koje posjeduju bez sankcija, te učiniti svoje okruženje sigurnim, osobito za djecu.

Na kraju tribine u ime domaćina s nekoliko riječi podrške obratili su se predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica Franjo Kraljik i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.
Istaknuvši izuzetnu suradnju sa slatinskom HVIDR-om naglasili su vrijednost održavanja ovakvih tribina koje su itekako značajne za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button