NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Udruga HVIDR-a Slatina 4. rujna organizira „Memorijalnu hodnju Mikleuš-Četekovac“ i tribinu „Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4.9.1991.“

Udruga HVIDR-a Slatina u okviru projekta „Istina o pobjednicima“ u ponedjeljak, 04. rujna 2023. godine organizira tradicionalnu „Memorijalnu hodnju Mikleuš-Četekovac“ u znak sjećanja na 24 nevine žrtve četničkog masakra počinjenog 1991. godine od kojih su policajci Josip Potočnik i Duško Košorog branili mjesto do zadnjeg komada streljiva i u toj obrani dali svoj život.

U sklopu protokola održat će se i znanstveno predavanje i okrugli stol pod nazivom „Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991.“ gdje će gost predavač biti prof. dr. sc., dr. sc. Miljenko Brekalo, hrvatski pravnik i povjesničar, redoviti profesor u trajnom zvanju s Instituta društvenih djelatnosti Ivo Pilar, Područnog centra Osijek koji je i suorganizator tribine.

Istoga dana u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina u organizaciji Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Općina Mikleuš i Nova Bukovica održat će se svečana promocija dokumentarnog filma Rujanski dani: Četekovac, Čojlug, Balinci autora Dine Mataza i Mihaela Puljića.

PROTOKOL:

07,30 sati – početak memorijalne hodnje iz Mikleuša za Četekovac,

08,45 sati – predviđen dolazak sudionika hodnje u Četekovac, hoda se ukupno 5 km, za sve sudionike osigurana je okrjepa,

09,05 sati – Komemoracija na mjesnom groblju u Četekovcu na kojoj će sudjelovati obitelji žrtava, hrvatski ratni vojni invalidi, hrvatski dragovoljci i branitelji te članovi njihovih obitelji. (Mjesno groblje u Četekovcu)

09,45 sati – Znanstveno predavanje i okrugli stol „Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991.“, predavač prof. dr. sc., dr. sc. Miljenko Brekalo. (Mjesni dom u Četekovcu)

18,30 sati – Svečana promocija dokumentarnog filma Rujanski dani: Četekovac, Čojlug, Balinci autora Dine Mataza i Mihaela Puljića u organizaciji Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ (Kino dvorana POU Slatina)

Ovom komemoracijom se želi posebno obavijestiti i pozvati braniteljsku populaciju da dođu i zajedno s pripadnicima hrvatske vojske i policije sudjeluju u hodnji, komemoraciji i tribini u što većem broju, u mjestu najvećeg stradanja u Domovinskom ratu nakon Vukovara, Škabrnje i Voćina i da se njihova žrtva nikada ne zaboravi, a istina o Domovinskom ratu promiče.

Za dodatne informacije možete se obratiti tajnici Udruge HVIDR-a Slatina, Trg sv. Josipa 10, 33520 Slatina, kontakt 033 / 551-295 hvidra.slatina@gmail.com i predsjedniku Nenadu Križiću mobitel broj 098/238-086 i e-mail: krizic.nenad@gmail.com    
(mf/Izvor: HVIDR-a Slatina)

Hodnja_2023 plakat_Okrugli_stol

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button