NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica održala redovnu godišnju skupštinu

Danas je u Novoj Bukovici Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica održala svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.

Skupštini održanoj u Domu kulture prethodilo je odavanje počasti poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ispred spomenika podignutom njima u čast u središtu Nove Bukovice, gdje su upaljene lampione položila izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica i okupljenih braniteljskih udruga.

Skupština je započela intoniranjem državne himne i odavanjem počasti minutom šutnje, a nakon izbora radnog predsjedništva i usvajanja Poslovnika o radu skupštine okupljene članove i brojne goste među kojima su se našli predsjednici i predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici institucija, te ostalih udruga i klubova, pozdravio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica Franjo Kraljik.

Predsjedanje skupštinom preuzeo je Zdravko Juršik, a u radnom predsjedništvu našli su se još Antun Cicvarić i Siniša Terek dok je za zapisničara izabran Tomo Jambrešić.

Uslijedilo je izvješće predsjednika Verifikacijske komisije Darka Takača koji je konstatirao nazočnost 38 od ukupno 46 članova udruge.
Potom je predsjednik Franjo Kraljik podnio iscrpno izvješće o radu Udruge za 2023., kao i plan rada i financijski plan za 2024. godinu

Tom se prigodom zahvalio svima koji su aktivno bili uključeni u rad udruge te se osvrnuo na niz aktivnosti kojima su se članovi posvetili s ciljem očuvanja uspomene na Domovinski rat na ovim prostorima i sjećanja na poginule hrvatske branitelje.

– Naši su članovi sudjelovali na brojnim memorijalima i obljetnicama koje su obilježile važne datume iz Domovinskog rata, te na natjecanjima braniteljskih udruga, a i sami smo bili organizatori jednoga. Na spomenutim natjecanjima naši su članovi ostvarili izvrsne rezultate te im se ovom prilikom još jednom zahvaljujem na osvojenim odličjima, – istaknuo je Kraljik te dodao kako će Udruga i u narednom razdoblju promicati vrijednosti Domovinskog rata, te intenzivno raditi na podizanju kvalitete života kako samih branitelja tako i članova njihovih obitelji. Ujedno se dotakao i problematike s kojom se sve češće susreće braniteljska populacija.

Zahvalio se Općini Nova Bukovica na ustupljenom prostoru u Mjesnom domu u Breziku gdje se prišlo izgradnji automatske streljane za zračnu pušku s pet staza, a čijim bi uređenjem sljedeće braniteljske igre u njihovoj organizaciji bile još kvalitetnije.

Uz planirane aktivnosti u narednom razdoblju istaknuo je potrebu organiziranja edukacije informatičkog opismenjavanja članova, te naglasio kako će jedan od ciljeva biti i organizacija memorijala za poginule novobukovačke branitelje.

Na kraju se još jednom zahvalio svim članovima na zalaganju, razumijevanju, toleranciji i potpori u izvršavanju svih planiranih zadataka, kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge gdje je uz Virovitičko-podravsku županiju i Općinu Nova Bukovica posebno istaknuo kvalitetnu suradnju sa slatinskom HVIDR-om te ostalim udrugama.

Financijsko izvješće za 2023. godinu podnio je blagajnik Ivan Tomljanović, izvješće Nadzornog odbora član istoga Darko Meter, a Suda časti Zdravko Juršik.

Sva su izvješća usvojena jednoglasno kao i ono o visini godišnje članarine koja iznosi 20 eura.
Na skupštini je donesena i statutarna odluka o izmjeni članka 17. kojim se u Statut UHBDDR općine Nova Bukovica dodao stavak 3. koji glasi: „Temeljni članovi Udruge mogu biti djeca temeljnih članova Udruge, kao i supružnici i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.“
Izmjenom ovoga članka Statuta omogućeno je proširenje članstva koje će doprinijeti radu i osnaživanju Udruge.

Budući da su na vlastiti zahtjev dužnosti razriješeni dopredsjednik Darko Bašić i tajnik Josip Penov, na skupštini je također jednoglasno usvojena odluka kojom će u narednom razdoblju dužnost tajnika obnašati Tomo Jambrešić, a dopredsjednika Darko Takač koji će također biti i osoba za zastupanje Udruge. Na kraju skupštine obojica su se zahvalila na ukazanom im povjerenju.

Čestitke i pohvale na kvalitetnom radu članovima Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica uputili su predstavnici brojnih gostujućih braniteljskih, stradalničkih i ostalih udruga, te institucija među kojima i predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomo Grahovac, izaslanik virovitičko-podravskog župana, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, te načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.

Svi su redom istaknuli potrebu zajedništva s ciljem očuvanja uspomene na Domovinski rat.

– Svi mi radimo da sačuvamo uspomenu na Domovinski rat i poginule hrvatske branitelje. To je ono za što mi živimo, za što radimo dokle možemo, ali trebamo gledati i naprijed na našu djecu i boljitak svih nas. I upravo zato nam je danas, više nego ikada potrebno zajedništvo, – istaknuo je Bubaš.

– Ono što je jako bitno je briga o vašem zdravlju, sportske aktivnosti u sklopu kojih se okupljate i družite, to je zaista hvale vrijedno, ali je isto tako važno sačuvati svu zaslugu kojom ste obranili i sačuvali našu domovinu za nove generacije. Stoga treba poraditi na tome da se svi bitni podatci kojima vi raspolažete o Domovinskom ratu zapišu, da se dokumenti i drugi materijali sačuvaju. Na tom tragu bilo bi dobro izraditi monografiju o ratnim zbivanjima na našim prostorima koja će ostati kao trajni podsjetnik na sve događaje i ljude koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu, a iz koje će učiti naša djeca, – istaknuo je načelnik Bračun.  

Skupština je završila prigodnim domjenkom i zajedničkim druženjem.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button