DOGAĐANJANASLOVNICA

Učenik SŠ Marka Marulića Slatina, Kristijan Danilović treći na državnoj razini projekta „Čitanjem do zvijezda”

Na razini osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske već nekoliko godina provodi se kviz znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”. U školskoj godini 2019./2020. održane su tri razine natjecanja (školska, regionalna i državna ) pod pokroviteljstvom udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela, odnosno kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka, a odlukom provedbenog povjerenstva navedenog projekta za srednje škole, određena je ovogodišnja tema te su odabrana djela za čitanje.

Ovogodišnja tema kviza znanja i kreativnosti kao i multimedijskog uratka bila je SF LITERATURA ZA MLADE.
Učenici su morali pročitati djela „Vodič kroz galaksiju za autostopere“, D. Adams, „Fahrenheit 451“, R. Bradburry i „Vrli novi svijet“, A. Huxley, i sukladno njima, odgovarati na pitanja u kvizu ili stvoriti multimedijski uradak.

Srednja škola Marka Marulića ove je školske godine imala jednog predstavnika u natjecanju, Kristijana Danilovića iz 3. elektrotehničara, a mentorica mu je bila prof. Sanja Mrzljak Jovanić. Multimedijski uradak veže se uz već spomenutu temu znanstvene fantastike za mlade, a temelji se na popularizaciji čitanja i motivski se obrađuje na temelju pročitane sve tri zadane knjige.

Nakon sudjelovanja na sve tri razine natjecanja, Kristijan je osvojio 3. mjesto na državnoj razini.

Tročlano povjerenstvo pregledalo je sve multimedijske uratke i vrednovalo ih prema sljedećim kriterijima: stupanj korelacije između djela/teme i multimedijalnog rada, uravnoteženost elemenata prisutnih u multimedijalnom radu, konzistentnost u provođenju ideje, tehnička izvedba, kompozicija vizualnih elemenata, duhovitost iznesenih misli i izvornost obrade, motivacija multimedijskog rada na čitanje te knjige/teme.

Ocjene i poredak multimedijskih uradaka dostupni su ovdje:https://bit.ly/2MwBSDL

Na sljedećoj poveznici možete pogledati uradak Kristijana Danilovića s kojim je osvojio 3. mjesto na državnoj razini:

Učenik Kristijan Danilović treći na državnoj razini projekta „Čitanjem do zvijezda”

Mentorica, Sanja Mrzljak Jovanić zahvalila se učenici Jeleni Borovčak bez čijeg glumačkog talenta ovaj film ne bi bio to što jest, a učeniku Kristijanu izrazila čestitke na izvrsnom uspjehu u nadi da će i iduće godine prihvatiti izazov i biti jednako uspješan, ako ne i bolji!

“Ne morate paliti knjige da biste uništili kulturu. Dovoljno je da ih ljudi prestanu čitati…” – Ray Bradbury
(mf/Izvor: SŠ Marka Marulića, Sandra Bošnjak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button