DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenicima 7. i 8. razreda OŠ E. Kumičića Slatina prikazan film “Sinovi Zapadne Slavonije”

Povodom 31. obljetnice osnutka 136. brigade, učitelji povijesti Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, Krešimir Hrženjak i Dino Mataz, u prostorima škole su organizirali projekciju filma “Sinovi Zapadne Slavonije” za učenike 7. i 8. razreda. Uz učenike su na projekciji nazočili i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, te član Udruge veterana vojne policije VPŽ Dragan Lacković, ujedno i sugovornik na filmu. 
 
Na području Virovitičko-podravske županije u studenom i prosincu, hrvatski branitelji, pripadnici 127. brigade Virovitica, 136. brigade Slatina i 2. bojne 132. brigade Orahovica združeno kreću u napadna bojeva djelovanja prema uporištima pobunjenih Srba na Papuku s ciljem otklanjanja bilo kakve mogućnosti presijecanja Podravske magistrale i odvajanja istoka Slavonije od središta zemlje. U tim hladnim danima, do jučer mali ljudi koji preko noći iz civilnog života postaju vojnici svjesni opasnosti kreću u borbu za svoj, ali i život svojih najmilijih. Svi su oni tada, kako je i naglasio general-pukovnik Đuro Dečak, bili “Sinovi zapadne Slavonije”. Iz takvih razgovora i svjedočanstava, nastao je film “Sinovi zapadne Slavonije” autora Mihaela Puljića i Dine Mataza
 
Nakon pogledanog filma učenici su rješavali kviz znanja o činjenicama iz navedenog filma, a prve tri najbolje ekipe osvojile su zbornik radova pod nazivom “Podravska Slatina u Domovinskome ratu” urednika i profesora Miljenka Brekala.
 
(nm/adf, OŠ E. Kumičića Slatina)
 
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button