DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Foto & video: Učenici SŠ Marka Marulića Slatina posjetili Hrvatski sabor, Zagrebačku burzu i sajam knjiga Interliber

U srijedu, 8. studenog 2023. godine, učenici završnih razreda opće gimnazije i ekonomije, te učenici prvog razreda ekonomije Srednje škole Marka Marulića Slatina proveli su terensku nastavu u Zagrebu. U sklopu provedbe međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje pedesetak maturanata posjetilo je Hrvatski sabor. Posjet je uključivao nazočnost samoj sjednici Hrvatskog sabora na galeriji, razgledanje zgrade Sabora te razgovor sa šest saborskih zastupnika u maloj vijećnici. Maturanti ekonomije posjetili su i Zagrebačku burzu, dok su učenici prvog razreda ekonomije proveli aktivnost Time Travel. Na kraju su svi učenici posjetili sajam knjiga Interliber.

Voditelji terenske nastave bili su profesori Dario Kovač, Dinka Prenković, Ksenija Som, Marina Grgić, Matija Gosler, Nikolina Benčina i Zorislav Jelenčić.

(mf; Izvor: SŠ Marka Marulića Slatina, prof. Zorislav Jelenčić)

Dojmovi učenika o posjetu Hrvatskom saboru:

Na samom ulazu u Sabor dočekao nas je jedan od djelatnika koji nas je proveo kroz protokolne dvorane i salone te nam pokazao biste saborskih velikana i rekao nešto o povijesti Hrvatskog Sabora. Nakon razgledavanja, uputili smo se u sabornicu u kojoj je u tijeku bila sjednica pa smo imali priliku uživo vidjeti kako to izgleda. Dok su pojedini zastupnici davali izvješća, ostali su većinom bili na mobitelima. Djelovali su nezainteresirano za izlaganje, a takvim ponašanjem ostavili su dojam da ne cijene dovoljno instituciju Sabora. Također, imali smo priliku razgovarati sa saborskim zastupnicima i postavljati im pitanja. Otišli smo u dvoranu Josipa Šokčevića, gdje su se saborski zastupnici predstavili, a zatim je slijedilo vrijeme za naša pitanja. Iznenadilo me što nam zapravo nitko od zastupnika nije dao niti jedan konkretan odgovor na naša pitanja, već su većinom okolišali i skretali s teme. Sve u svemu, posjet Hrvatskom saboru mi se svidio jer sam imala priliku vidjeti gdje naši političari “rade” i upoznati se s njihovim dužnostima. (Lorena B.)

Prilikom posjete Hrvatskom saboru imali smo prilike vidjeti i čuti neke od važnijih informacija za najvažnije predstavničko tijelo nas građana u RH uz, naravno, stručno vodstvo. Nakon kratkog, ali zaista zabavnog i poučnog razgledavanja i prisustvovanja u aktualnom prijepodnevu red je došao na meni puno draži dio – razgovor sa zastupnicima. Naime, šest zastupnika čiji je rad i djelovanje dobrim dijelom usmjereno na područje Slavonije dalo nam je odgovore na upite vezane za aktualne teme u poljoprivredi, željezničkom prometu i dr. To su bili Goran Ivanović, Mišel Jakšić, Stipan Šašlin, Josip Đakić, Domagoj Hajduković te Daniel Spajić. Osim navedenoga, svaki od njih uputio nam je nekoliko riječi koje se tiču svih građana RH, ali ponajviše nas samih. Razlog je taj što smo, ni više ni manje, mi njezina budućnost.  Moram priznati kako me je posjet Hrvatskom Saboru zaista oduševio. Zastupnici s kojima smo imali prilike razgovarati ostavili su popriličan dojam te me zaintrigirali, a mogu reći i potaknuli na razmišljanje o politici. Također, ne sumnjam da će sve što sam čula i vidjela utjecati na moj daljnji razvoj. Sve u svemu, današnji dan bio je pun pogodak i zasigurno će mi ostati u vrlo lijepom sjećanju. Velika zahvala našim profesorima koji su nam omogućili i organizirali ovaj dan. Posjet Saboru definitivno je prilika kakva se ne propušta. (Barabara S.)

Posjet Hrvatskom saboru je, kao i  sam Zagreb, bio užurban. To je bilo za očekivati. Ipak, bilo je zanimljivo i poučno. Vodič nas je,  vodeći kroz zgradu Hrvatskog sabora, podsjetio o prošlosti Hrvatske i o važnim ličnostima za istu. Također, saznali smo poneku zanimljivost o samoj zgradi, a i jedno kratko vrijeme proveli smo promatrajući zastupnike na sjednici. Na kraju su šestorica zastupnika odvojila vrijeme za odgovoriti na neka od naših mnogih pitanja. Svakako je bilo zanimljivo prepoznati osobe koje vidimo samo preko televizijskih ekrana. Za kraj, jedna zahvala profesorima što su nam omogućili ovaj posjet. (Leona L.)

Dojmio mi se posjet Saboru. Svidjela mi se unutrašnjost zgrade i bilo mi je zanimljivo uživo čuti dio zasjedanja. Također mi je bilo zanimljivo postavljanje pitanja zastupnicima i promatranje njihovog ponašanja. Sve u svemu, super iskustvo. (Gabriela K.)

U srijedu smo posjetili Hrvatski sabor. To je najvažnija zgrada u RH. Išli smo u obilazak Sabora. Čuli smo nešto o najvažnijim ljudima vezanih za hrvatski sabor kao što su Frano Supilo i Ante Starčević, ali i brojni drugi. Sabor jako lijepo izgleda i sviđa mi se kako je uređen. Od mramornih ploča do bisti hrvatskih velikana kao i brojni portreti bivših predsjednika hrvatskoga sabora. Također smo prisustvovali na prijepodnevnom zasjedanju i iako nismo dugo slušali jako mi je bilo zanimljivo i mogu priznati da me potaknulo na razmišljanje o politici. Nakon odlaska u sabor me krenula više zanimati politika.  Mislim da je to bio zanimljiv i poučan dan, iskorišten na efikasan način, no to naravno ne bi bilo moguće bez naših dragih profesora. (Marta T.)

Tijekom posjeta Hrvatskome saboru ponovili smo što smo već o njemu znali, ali smo i zasigurno saznali nešto novo. Posjetili smo Sabornicu, u kojoj smo iz prve ruke imali priliku vidjeti rad Sabora, kao i ostale prostorije Hrvatskog sabora. Također, imali smo priliku razgovarati sa zastupnicima i postaviti im pitanja, iako oni koji su se odvažili postaviti pitanje nisu dobili konkretne odgovore. Posjet Saboru bio mi je zanimljiv te će mi ostati u sjećanju kao jedno lijepo iskustvo. (Ian Karol V.)

Posjet Hrvatskoj saboru bio je vrlo zanimljiv i zabavan. Tijekom samog obilaska imali smo priliku vidjeti zapanjujuću arhitekturu i interijer. Osim toga, prisustvovali smo dinamičnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o trenutno aktualnim temama u državi. Nakon toga, uslijedilo je postavljanje pitanja zastupnicima i privođenje obilaska kraju. Pitanja su se doticala tema vezanih uz uvođenje eura, obnovi hrvatskih željeznica itd. Na pitanja je odgovaralo nekoliko zastupnika pa smo čuli različita mišljena i odgovore na ista. Ovaj posjet omogućio nam je vidjeti kako izgleda posao zastupnika te koje su njihove zadaće i dužnosti u Hrvatskom saboru. Sve u svemu, posjet mi se dopao i htjela bih ga ponoviti ako za to bude bilo prilike. (Mateja P.)

Hrvatski sabor ima bogatu povijest i igra ključnu ulogu u političkom životu Republike Hrvatske. Kao nacionalni parlament, donosi zakone i odluke koje utječu na život građana. Povijesna zgrada Sabora u Zagrebu je impresivna, a sama institucija ima važno mjesto u demokratskom sustavu zemlje. Zgrada ima bogate arhitektonske detalje, uključujući reljefe, stupove, balkone i vitraže te je svojevrsno remek-djelo neobaroknog stila. Unutrašnjost zgrade Sabora također je prožeta brojnim umjetničkim djelima, skulpturama i freskama koje prikazuju ključne trenutke hrvatske povijesti. Također mi je bilo zanimljivo prisustvovati sjednici Sabora i upoznati bitne ljude na hrvatskoj političkoj sceni, jer sam ih viđala samo na televiziji. Ipak je jedno vidjeti i čitati sve to preko medija, a drugo doživjeti uživo. Sve u svemu, posjet Hrvatskom saboru bilo je jedno lijepo i nezaboravno iskustvo te sam puno naučila od političara i upoznala ih kao osobe. (Lara K.)

Najzanimljivije bilo mi je gledati i slušati sjednicu koja se događala baš u vrijeme našeg posjeta, samo mi je žao što ju nismo mogli pratiti duže. Drago mi je što smo imali priliku razgovarati s nekoliko zastupnika Sabora te kroz naša pitanja i njihove odgovore detaljnije upoznati probleme kojima se politika i Sabor bave. Sveukupni posjet i program bilo su odlični. (Dunja Viktorija K.)

Posjet Zagrebu je bio vrlo zanimljiv! Posjetili smo Hrvatski sabor. On se nalazi u glavnom gradu naše Republike, u Zagrebu. Smješten je na trgu sv. Marka. Ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Zastupnici se u Hrvatski sabor biraju na vrijeme od četiri godine te nemaju obvezujući mandat. Kada smo došli do Sabora dočekao nas je vodič koji nas je proveo po cijeloj zgradi. Pokazao nam je brojne dvorane, a najviše mi se dojmila upravo ona u kojoj se odvijaju većina saborskih sjednica koje se emitiraju na televiziji. Sabor je prožet povijesnim znamenitostima, bistama hrvatskih velikana, slikama predsjednika hrvatskog sabora itd. Za kraj, želim reći da je ovo bilo iskustvo koje ću pamtiti i definitivno sam jako sretan što sam imao priliku i mogućnost posjetiti Hrvatski sabor. (Tvrtko K.)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button