DOGAĐANJANASLOVNICA

Učenici PŠ Senkovac, OŠ Josipa Kozarca,, posjetili Knjižnicu povodom Mjeseca hrvatske knjige

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina povodom Mjeseca hrvatske knjige ovih je dana domaćin brojnim školama. Tako su Knjižnicu danas posjetili učenici Područne škole Senkovac, Osnovne škole Josipa Kozarca u pratnji svojih učiteljica, te se upoznali s načinom posuđivanja knjiga i ostalim uslugama koje Gradska knjižnica može ponuditi učenicima nižih razreda osnovne škole.

Učenici su razgledali cjelokupni prostor Knjižnice i smjestili se na odjelu za djecu. Stariji učenici tijekom današnjeg susreta pročitali su dijelove knjige Melite Rundek: Letači srebrnih krila uz poticaj da se uključe u Nacionalni kviz za poticanje čitanja.
Čitajući ovo djelo učenici su uživali u zanimljivom svijetu knjiških moljaca (roditelji i djevojčica Tina koja je dobila ime prema Tinu Ujeviću, tatinom omiljenom književniku). Bića ne žive kao štetočine i ne uništavaju knjige, već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze. Širu obitelj  knjiških moljaca predstavlja sukneni moljac teta Koko Flanel, krzneni moljac teta Nutrija, žitni moljac stric Marenda.

U knjižnici žive i kukac Gregor Samsa, cvrčak skladatelj, te neprijatelji obitelji knjiških moljaca. To su braća Zlobec – pauci Zlomislav, Budislav i Branislav. Duhovito se prikazuju odnosi unutar obitelji, sukobi s nepismenim, agresivnim i neukim neprijateljima. Likovi se razlikuju i načinom govora. Lijepo i sadržajno govore oni koji su pismeni i koji vole čitati.

Tekst je prožet aluzijama na likove i situacije iz proslavljenih knjiga za djecu, a neki od tih likova se i pojavljuju u djelu. Na suptilan način dijete se upoznaje sa izumom pisma i tiskarskog stroja, poviješću knjige i knjižnica.
Vidljiva je namjera autorice da čitatelje upozna s likovima koji imaju vrline i slabosti, ali ih krasi iznad svega ljubav prema pisanoj riječi.

U Europskoj godini kulturne baštine naglasak je na djeci i mladima, koji će biti čuvari naše baštine u sljedećim naraštajima. Stoga se ističe edukativna vrijednost kulturne baštine i njezin doprinos održivom razvoju. S tim ciljem, učenicima je istaknuta važnost glagoljice. Učenici su promatrali znakove pisma i uz pomoć plastelina uspješno ih oblikovali.

Ko i svi do sada i ovi su učenici prvih razreda dobili besplatno članstvo u narednih godinu dana, a učenici četvrtih razreda uključili su se u Nacionalni kviz za poticanje čitanja.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button