KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAŽUPANIJA

Učenici osnovnih i srednjih škola Virovitičko-podravske županije obilježili Svjetski dan pripovijedanja

30. ožujka 2022. u Viroviitčko-podravskoj županiji obilježen je Svjetski dan pripovijedanja u kojemu je sudjelovalo pedesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola. Budući da je jedna od najvažnijih, a ponekad nepravedno zanemarenih vještina u našim učionicama, upravo vještina pripovijedanja, nastavnici pet osnovnih i srednjih škola i ove su godine okupili brojne kreativne učenike koje veže ljubav prema pisanju i engleskom jeziku.

Aktivnost je osmišljena kao online događaj tijekom kojega učenici trebaju osmisliti i ispričati svoju originalnu priču na engleskom jeziku. Na kraju svi timovi biraju onu priču koja im se najviše sviđa, a kriteriji pri odabiru nisu samo osnovni elementi priče kao što su žanr, likovi ili kontekst u koji je priča smještena, već i vještina pripovijedanja, karizma pripovjedača te domišljati elementi koje samo vješt pripovjedač može unijeti u priču. Tako su ove godine titulu najboljih odnijeli učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici u sastavu Anastazija Čičković, Iva Burulić i Ella Štajner uz mentoricu profesoricu Maju Fabijanac. Njihova je priča pod nazivom „The Day Everything Changed“ bila puna originalnih elemenata, a predstavila ju je odlična pripovjedačica, Nika Pankasz.

Ovo je druženje organizirano kao ideja profesorice Sanje Špoljarić iz Srednje škole Marka Marulića Slatina, uz podršku profesorice Gabriele Tomljanović iz Tehničke škole Virovitica, a osim ovih škola sudjelovale su i Katolička osnovna škola u Virovitici, Strukovna škola Virovitica i već spomenuti pobjednici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Konačan rezultat cijelog događanja korisno je i ugodno provedeno vrijeme te jedanaest originalnih priča na engleskom jeziku. Priče će biti prikupljene u e-knjigu, a najbolji tim osvojio je odličnu nagradu za koju je sponzor bio Park prirode Papuk koji je ih je darežljivo nagradio besplatnim ulaznicama za novootvoreni Geo info centar Papuk u Voćinu pa će učenici tako imati priliku naučiti nešto novo u suvremenom prostoru i sadržajima Geo info centra.
(mf/Izvor: SŠ M. Marulića Slatina, prof. Sanja Špoljarić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button