NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Učenici Osnovne škole Josipa Kozarca posjetili Hrvatsku radioteleviziju

Učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole Josipa Kozarca s učiteljicom Ivanom Strupar posjetili su jučer Hrvatsku radioteleviziju u Osijeku i sudjelovali na radionicama „Djeca upoznaju medije“.

Radionice su održane u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, a cilj jednodnevnih radionica je omogućiti djeci i mladima da od medijskih profesionalaca saznaju sve o funkcioniranju medija i stvaranju medijskih sadržaja, te da nauče kako nastaju vijesti i kako funkcionira novinarska redakcija.
Inače, Dani medijske pismenosti održavaju se od 8. do 12. travnja u  organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a u suradnji s partnerima, a cijeli projekt provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Učenici su kroz dvije radionice imali priliku obići sjedište HRT-a te upoznati način rada televizije i radija. Rukovoditeljica HRT-ova centra u Osijeku Stela Sep upoznala je učenike s novinarskim poslom na televiziji te su se učenici upoznali sa snimanjem, vođenjem i montiranjem televizijskih reportaža i vijesti. Okušali su se u čarima voditelja Županijske panorame HRT-a, ali i snimatelja te montažera novinarskih priloga.

U drugoj radionici rukovoditelj Radija Osijek Davor Lončarić pokazao je učenicima kako izgleda radijski studio, kako nastaje radijski program te tijek montaže i realizacije radijskih vijesti. Učenici su potom čitali vijesti u radijskom studiju te su se tako našli i u ulozi radijskog voditelja.

Ove zanimljive i edukativne radionice u medijima omogućile su učenicima da se upoznaju s osnovama proizvodnje medijskih sadržaja i da tako lakše razvijaju svoje vještine medijske pismenosti, posebice kritičko promišljanje o medijima. Tko zna, možda ćemo upravo zbog ovih radionica, za nekoliko godina, na ekranima gledati još jedno slatinsko lice?
(mf/Izvor: OŠ J. Kozarca, Ivana Strupar, učiteljica Hrvatskoga jezika)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button