DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenici OŠ E. Kumičića David Vilk i Gita Špoljarić postali savjetnici pravobraniteljice za djecu

Učenici Osnovne škole Eugena Kumičića, David Vilk pod mentorstvom nastavnice Ivane Strupar i Gita Špoljarić pod mentorstvom nastavnice Marijane Toplak, postali su savjetnici pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

David i Gita pod mentorstvom svojih nastavnica prijavili su se na natječaj za Mrežu mladih savjetnika na temelju javnog poziva pravobraniteljice za djecu, a o njihovu izboru odlučivao je stručni tim Ureda pravobraniteljice za djecu.
Izabrani su i tako postali članovi pete generacije savjetnika pravobraniteljice za djecu.
    
Inače, Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu broji 25 članova iz cijele Hrvatske, među kojima su djeca između 12 i 18 godina, a članstvo u mreži (mandat) traje 3 godine.

Uloga mladih savjetnika je sudjelovanje na sastancima s članovima stručnog tima Ureda pravobraniteljice gdje se razmjenjuju mišljenja, međusobno i s predstavnicima Ureda, o pitanjima koja su aktualna Uredu pravobraniteljice za djecu u određenom trenutku (donošenje novih zakona, politika, priprema konferencija, javni istupi pravobraniteljice o pojedinim temama i pitanjima važnim za život mladih). Članovi prenose svoja iskustva i saznanja te predlažu promjene ili moguća rješenja problema.
          
David je 27.10.2021. već sudjelovao na prvom sastanku sa savjetnicom  pravobraniteljice za djecu u Osijeku, gospođom Sanjom Vladović. Na sastanku je bilo riječi o dužnostima savjetnika, prikazana je prezentacija o dosadašnjem radu savjetnika, njihovim druženjima i putovanjima.
Nakon toga, 13.11.2021. David i Gita sudjelovali su i na prvom zajedničkom online sastanku Mreže mladih savjetnika. Tema sastanka bila je upoznavanje članova te upute o aktivnostima koje će mladi savjetnici provoditi u grupama. Mladi savjetnici i predstavnici Ureda pravobraniteljice razmijenili su mišljenja o pitanjima koja su aktualna Uredu pravobraniteljice za djecu.

Pred Davidom i Gitom značajna je i odgovorna uloga, no oni su neizmjerno sretni što su dobili priliku da se njihov glas, koji predstavlja glas sve djece naše lokalne zajednice, čuje kod pravobraniteljice za djecu.

(mf/Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina. Ivana Strupar, nastavnica Hrvatskoga jezika)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button