DOGAĐANJANASLOVNICA

Učenici čistili Javoricu od plastike i ostalog otpada

Povodom obilježavanja Dana voda 22. ožujka učenici šestih razreda OŠ Eugena Kumičića, s učiteljicama Sanelom Jukić i Rajkom Avirović Gaća jučer su čistili vodotok potoka Javorice i mjerili fizikalno-kemijske parametre istog.

U nekih sat vremena, na potezu od mosta do kraja igrališta srednje škole Marka Marulića, učenici su pokupili sav otpad iz vode i s obje obale s posebnim naglaskom na razvrstavanje, pogotovo plastike.

Osim plastike u vidu plastičnih boca i raznih vrsta ambalaže, kojoj za razgradnju  treba više od 600, a prema nekim podacima i do 1 000 godina, učenici su iz kanala Javorice izvadili i oveću količinu ”uredno” odbačenog tekstila, drvenu paletu, koja je sprječavala normalni tok potoka, te čak i jednu kantu s betonom (?!), te još mnogo toga čemu definitivno nije mjesto u slatinskom potoku.

Na samom terenu, ali i kasnije u učionici, uz vodstvo učiteljice prirode i kemije  Rajke Avirović Gaća, učenici su mjerili temperaturu vode, količinu otopljenog kisika u vodi, pH, nitrate i nitrite te uzorak vode promatrali pod mikroskopom. Rezultati mjerenja vode Javorice  bili su, na žalost,  prilično porazni. Iz dobivenih podataka zaključili su da je naš  potok zagađen ljudskim faktorom i kao takav ima malu količinu otopljenog kisika koji je potreban za živi svijet, a veliku količinu nitrata i nitrita koji pokazuju zagađenje.

Učenici 6. i 7. razreda osim ove aktivnosti, s učiteljicom matematike Sanelom Jukić, provode niz aktivnosti i istraživanja vezanih uz razvrstavanje otpada (ponajviše plastike) i njegov negativan utjecaj na neposredni okoliš, ali i na svijet u globalu. Cijeli projekt povezan je s National Geographic-om na koncu kojeg će učenici i predstaviti svoje rezultate. Jedna od aktivnosti projekta bilo je upravo jučerašnje čišćenje Javorice. Inače reakcije učenika na sudjelovanje u ovakvoj vrsti akcije bile su i više nego pozitivne. Gotovo svi odreda složili su se da bi isto trebalo ponoviti, ovog puta na drugim lokacijama, a sam čin uklanjanja opasnog otpada iz naše prirode doživjeli su, s potpunim pravom, kao pravi mali pothvat, jer im je donio osjećaj itekako velike korisnosti po naše društvo i prirodu koja nas okružuje. Također, i  sugrađani u vidu prolaznika imali su samo riječi hvale za mlade ekologe.

Nadamo se da će učenici svojim primjerom potaknuti sve nas da čuvamo naš potok i prirodu u okruženju, a s tom misijom, ako već nismo, možemo početi već danas savjesnim odnosom prema prirodi odnosno prema sebi samima.

Učenicima u njihovom radu istraživanja  možete  pripomoći i ispunjavanjem anonimne ankete na temu recikliranja otpada u Slatini.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkZxC-RAE-QlDtjgD8Vln3B9UQTdLSDAzUzgzUUpWSTREVVhTSVU3QjdNWi4u

(Damir Jukić/Foto: sj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button