DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenici 4.a i 4.b r. Opće gimnazije SŠ Marka Marulića Slatina na terenskoj nastavi u Vukovaru

U petak, 24. studenog 2023. godine učenici završnih razreda Opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića Slatina pohađali su terensku nastavu u Vukovaru, predviđenu školskim kurikulumom.

Nastava se provodila iz školskih predmeta Povijest, Geografija, Filozofija te Politika i gospodarstvo, a učenike su vodili predmetni nastavnici, profesori Zorislav Jelenčić, Matija Gosler i Dario Kovač.

Ovo putovanje već tradicionalno omogućila im je Udruga HVIDR-a Slatina u sklopu projekta Istina o pobjednicima, na čemu su joj se učenici i profesori i ovim putem još jednom zahvalili.

Na putovanje su krenuli u 7:30 ispred svoje škole, a u Vukovar su stigli oko 10:00 sati na ciljno odredište u Opću bolnicu Vukovar, tj. na Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. gdje su učenici bili upoznati s funkcioniranjem ratne bolnice u razdoblju od sredine kolovoza do 18./19. studenog 1991. godine, također uz stručno vodstvo, te sudbinom ranjenika nakon pada Vukovara.

Zatim su uz stručno vodstvo obišli bivšu vukovarsku vojarnu, danas Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Tom su prigodom učenici bili upoznati s tehnikom i načinom ratovanja, te samom bitkom za Vukovar koja im je vrlo živopisno prezentirana, pri tome težeći da učenici sami izvuku zaključak koji su bili pravi uzroci rata i kako je kronološki tekla bitka za Vukovar.

Također, učenici su mogli vidjeti repliku logora Stajićevo i uvjete u kojim su živjeli logoraši.

Kronološkim slijedom bitke za Vukovar put ih je potom odveo na Ovčaru, u Spomen dom i na mjesto masovne grobnice. Tamo su se učenici upoznali sa sudbinom ranjenika i osoblja Opće bolnice Vukovar nakon samoga pada grada.

Nakon Ovčare nakratko su se zaustavili na Memorijalnom groblju Vukovar gdje su zapalili lampione u čast poginulim vukovarskim braniteljima i svim žrtvama te od vodiča na groblju čuli nešto o samom Memorijalnom groblju, njegovom ustrojstvu i simbolici.

Nakon Memorijalnog groblja posjetili smo vukovarski Vodotoranj, također jedan od simbola ustrajnosti obrane grada Vukovara ali i cijele Hrvatske.

– Doživljaj i shvaćanje bitke za Vukovar uistinu se mogu najbolje predočiti samo jednim pogledom na grad s Vodotornja, stoga ovim putem preporučamo svima, koji još nisu, da prilikom posjeta Vukovaru svakako posjete i Vodotoranj, – poručili su slatinski gimnazijalci.

Uslijedio je obilazak centra grada i Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav gdje su učenici imali slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti do 18:00 sati kada su krenuli na put kući.

– Kao jedan od voditelja putovanja, smatram da smo u potpunosti ispunili cilj naše aktivnosti, a to je potaknuti kod učenika svijest o veličini vukovarske žrtve u Domovinskom ratu, kao reprezentativnog primjera ukupne hrvatske žrtve u borbi za neovisnost, – istaknuo je prof. pov./geo. Dario Kovač.

(Mihaela Feldi; Izvor: SŠ Marka Marulića Slatina, prof. pov./geo. Dario Kovač)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button