DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenice zanimanja krojač Industrijsko-obrtničke škole Slatina na radionici Antuntun… Razlupano jaje on zašiva koncem… u Zavičajnom muzeju Slatina

Zavičajni muzej Slatina je u suradnji s Centrom izvrsnosti kompetencija Zagreb, organizirao uskrsnu radionicu tradicijskoga ukrašavanja pisanica šivanjem, nadahnutu tradicijom 70-ih godina 20. stoljeća.

Radionica naziva Antuntun… Razlupano jaje on zašiva koncem… organizirana je za sve zaljubljenike u tradiciju kao i mlade koji su zainteresirani za očuvanje i oživljavanje običaja slatinskoga kraja.

Tradicijska tehnika ukrašavanja pisanice koncem, datira još iz davnih vremena, a u našem kraju pojavljuje se u selima uz južnu obalu rijeke Drave. U narodu poznate kao “šivane pisanice,” bile su uskrsni poklon osobama kojima se pokazivala velika naklonost jer je za ovakvu izradu pisanice potrebno puno vremena i truda.

U to su se uvjerile i učenice zanimanja krojač Industrijsko-obrtničke škole Slatina koje su sa svojim nastavnicama Paulom Kukuljević Idek i Spomenkom Prša sudjelovale na radionicama koje je vodila gospođa Jasna Horvat.
Ova radionica, vrlo zanimljiva naziva, učenicama je dala uvid u stare metode ukrašavanja pisanica vezom, opletom i krpanjem. Starinski načini koji i danas, u ova moderna vremena, imaju svoju čar.
Antuntunove pisanice su izložene u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Slatina, kako bi i ostali učenici i nastavnici mogli vidjeti i proučiti kako izgledaju „šivane pisanice”.

(mf; Izvor: IOŠ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button