DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenica SŠ Marka Marulića Slatina Gita Špoljarić sudjelovala na višednevnoj konferenciji za klimatske promjene na Islandu

Učenica Srednje škole Marka Marulića Slatina Gita Špoljarić članica je Mreže mladih savjetnika ureda pravobraniteljice za djecu te je sredinom rujna, od 18. do 21. rujna, prenijela preporuke donesene na nacionalnoj razini kao jedina predstavnica Republike Hrvatske na međunarodnoj konferenciji na Islandu, čija su tema bila dječja prava i klimatske promjene. Osim toga, u lipnju ove godine Gita je s još jednom predstavnicom MMS-a sudjelovala na međunarodnoj konferenciji čiji je domaćin bio Bilbao u Španjolskoj te je svoja iskustva prenijela u Reykjavik.  
 
Europska komisija je 2010. godine pokrenula mrežu mladih savjetnika Europe pod nazivom ENYA, kao inicijativu da se ostvari dječje pravo na izricanje mišljenja i na ravnopravnu participaciju. Sastanku ENYA-e u Reykjaviku prisustvovalo je dvadesetero djece iz brojnih članica zemalja EU te su kroz radionice, forume i razmjene mišljenja, dali svoje preporuke koje će biti temelj za donošenje zakona o dječjim pravima i klimatskim promjenama na europskoj razini. Radni jezik konferencije bio je engleski, a Gita je, među ostalim, održala govor prenoseći preporuke njezinog tima.
 
Inače, Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske (MMS) stalno je savjetodavno i suradničko tijelo koje okuplja djecu i mlade na nacionalnoj razini. Sastoji se od 25 članova, djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina. Članstvo u mreži traje tri godine, a uloga mladih savjetnika je putem e-foruma i na sastancima razmjenjivati mišljenja o pitanjima koja su aktualna Uredu pravobraniteljice za djecu u određenom trenutku (donošenje novih zakona, politika, priprema konferencija, javni istupi pravobraniteljice o pojedinim temama i pitanjima važnim za život mladih). Članovi prenose svoja iskustva i saznanja te predlažu promjene ili moguća rješenja problema. 
 
Giti je ovo prva godina mandata u MMS-u, a iz Reykjavika je donijela vrlo korisna znanja koja će predstaviti svojoj nacionalnoj mreži mladih savjetnika na sastanku koji će biti održan krajem rujna.
(mf/Izvor: Srednja škola Marka Marulića Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button