DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Učenica OŠ E. Kumičića Dora Bačani postigla sjajan rezultat na informatičkom natjecanju “Dabar”

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina i ove je godine sudjelovala na natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja “Dabar”.

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih problemskih i logičkih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji. Iako se izazov temelji na informatičkim konceptima, nije potrebno nikakvo posebno predznanje učenika.

Punih 40 minuta, 12 zadataka i logičko razmišljanje privuklo je ove godine 48.015 učenika što ovaj izazov čini najvećim natjecanjem u našim školama.

U OŠ Eugena Kumičića Slatina ovome je natjecanju pristupilo ukupno 158 učenika od 1. do 8. razreda. Svi su pokazali zavidnu razinu logičkog i računalnog razmišljanja, a neki su ipak bili uspješniji pa su tako ostvarili plasman u 10% najboljih u Hrvatskoj.

Među njima je i Dora Bačani, učenica osmog razreda koja je jedna od petero učenika u Hrvatskoj koji su na ovom natjecanju imali 100 posto riješenih zadataka u konkurenciji čak 10.560 učenika. Ovaj rezultat vrijedan divljenja postigla je uz mentoricu Sanelu Jukić.

Od onih koji su također bili vrlo blizu savršenog rezultata (11 od ukupno 12 bodova) izdvajaju se i Lara Kupres i Tin Šomođi u kategoriji mikrodabar te Ena Bačani u kategoriji kilodabar.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button