CRNA KRONIKANASLOVNICA

Ubojstvo Tihomira Vilčeka još uvijek nije razriješeno

SLATINA

Pohvala ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da su “sva kaznena djela ubojstava u 2016. godini razriješena” i objavljena statistika o broju ubojstava od 1991. do zaključno 2016. godine podsjetila je i na mnoga neriješena ubojstva. Podsjećamo na jedno takvo, neriješeno ubojstvo iz 2008. godine.

U slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu 29. listopada te godine, u dvorištu svojih roditelja Mirjane i Ivana, oko 17.35 sati ubijen je 38-godišnji Tihomir Vilček. Iza njega ostala je supruga Zorica (37) i maloljetni sinovi Danijel (16) i Dalibor (12).

Toga dana Tihomirovi roditelji imali su kolinje. Svi planirani poslovi predvečer su bili završeni i oko 17 sati, kad se već počeo spuštati mrak, obavljena je večera i svi koji su pomagali otišli su svojoj kući. Ostao je samo Tihomirov brat Damir, a kad su i njega ispratili, Zorica se vratila u kuću, a Tihomir je ostao u dvorištu još nešto obaviti. Ukućani su začuli tri pucnja, ali pomislili su da netko baca petarde. Ipak, domaćini su odmah istrčali u dvorište i zatekli sina kako ranjen leži blizu ulaznih vrata. Uzalud je nesretni otac pokušavao zaustaviti krvarenje, Tihomir je bez riječi izdahnuo na očevim rukama.

Tihomir Vilček ubijen je pucnjima iz automatske puške, a metci su došli iz zasjede, iz smjera šupe u dvorištu, iza koje su polja. Brzo su stigli liječnici i policija, ali nitko nije obavio posao. Liječnici su mogli samo utvrditi smrt, a policija ni danas, više od osam godina nakon nesretnog događaja, nije pronašla ubojicu. Nekoliko mjeseci nakon ubojstva policija je gotovo svakodnevno dolazila u selo, tragajući za oružjem ubojice i drugim materijalnim dokazima, a u selo se uvukao strah. Ispitano je mnogo mještana, pedesetak ljudi dovedeno je u vezu s ubojstvom, sve je pretraženo, ali neoborivi dokazi nisu pronađeni, a ni motiv nije otkriven.

Tihomirovi najbliži danas su nesretni kao i kad su ostali bez njega. Znali su da im ga ništa ne može vratiti, ali bi mirnije tugovali da je počinitelj otkriven. Tihomirov otac, na čijim je rukama zauvijek zaspao, nije dočekao zadovoljenje pravde. Shrvan gubitkom sina i teškom bolešću, preminuo je pet godina kasnije. Tihomirovi sinovi odrasli su bez oca, a kako je sve to vrijeme bilo njima i mami Zorici, samo oni znaju. Shrvan je i brat Damir, koji je nesretnim nećacima nastojao nadomjestiti oca. Još uvijek se brine o njima i plaši ga svaki njihov izlazak, jer ubojica njihova oca još uvijek je nekažnjen na slobodi.

Neslužbeno doznajemo da rješavanje slučajeva poput ovoga nije više prioritet policije, ali u slučaju dojave o novim pojedinostima ili pronalaženja oružja istraga se nastavlja.

Petar ŽARKOVIĆ
 

STATISTIKA BROJA UBOJSTAVA

Na tablici kaznenih djela ubojstava od 1991. do zaključno 2016. godine, koju je ministar također objavio na Facebooku, doznajemo da su u prošloj godini počinjena, dakle i razriješena, ukupno 43 kaznena djela ubojstva. U prethodne tri godine (u 2013., 2014. i 2015. godini) dogodilo se manje ubojstava nego u prošloj godini, a u svim ostalim godinama više. Najviše ubojstava dogodilo se 1991. (437), 1992. (387) i 1993. (218), a u ostalim godinama od 48 (2011.) do 166 (1995. godine) ubojstava. Nije objavljeno koliko je ubojstava ostalo neriješeno.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button