DOGAĐANJANASLOVNICA

U znak solidarnosti s oboljelima od Duchenne mišićne distrofije zgrada Gradske uprave osvijetljena crvenim svjetlom

Savez društava distrofičara Hrvatske i ove se godine s još 28 udruga članica iz Hrvatske uključio u obilježavanje 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji je „Život odraslih i Duchenne“.

Duchenne mišićna distrofija je najčešća nasljedna neuromuskularna bolest u djece. Zahvaća mušku djecu s prevalencijom 1:3500 živorođenih dječaka. Prvi simptomi javljaju se između druge i šeste godine života u vidu otežanog ustajanja i gegajućeg hoda zbog  slabosti mišića natkoljenica i zdjelice. Atrofija postupno sve više zahvaća i mišiće ruku i trupa, a do adolescencije oboljeli gube sposobnost samostalnog hoda.

Zdravstvena njega značajno je napredovala u posljednjim desetljećima. Od 1990. godine očekivani životni vijek produžen je za 10 godina pa je s tadašnjeg očekivanog životnog vijeka od 15-20 godina on porastao na 25-30 pa je rezultat toga stvaranje sasvim nove populacije (odraslih muškaraca s DMD-om) sa svojim specifičnim zdravstvenim poteškoćama i potrebama (izraženije sve smetnje, osobito respiratorne).

U znak solidarnosti s oboljelima od Duchenne mišićne distrofije u brojnim su gradovima znamenitosti osvijetljene u svjetlu Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji iliti crvenim svijetlom.

I Grad Slatina večeras je pokazao suosjećajnost sa zajednicom osoba s Duchenne mišićnom distrofijom te je zgrada Gradske uprave, što su mogli primijetiti i svi prolaznici, u vremenu od 19 do 21 sat, osvijetljena crvenim svjetlom.

Ovo „bojanje“ zgrade Gradske uprave u crveno prepušteno je provjerenim majstorima, odnosno D&D Elmont rasvjeti, vlasnika Mihaela Dlaba.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button