CORONAVIRUS INFONASLOVNICAŽUPANIJA

U Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” stigao PCR uređaj: Uskoro će u Virovitici biti moguća i privatna testiranja

U Virovitičko-podravsku županiju stiže i druga pošiljka cjepiva protiv koronavirusa

U Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije stigao je PCR uređaj kojim će se u Virovitici moći obaviti detekcija virusa SARS-CoV-2. Osim što će detektirati koronavirus, uređaj će raditi i različit spektar analiza, naglasio je ravnatelj Zavoda dr. Miroslav Venus. Istaknuo je kako će uređaj u funkciji biti za desetak dana te da će dnevno moći obaviti do 60-ak analiza. Nabavku ovog uređaja, vrijednog 860 tisuća kuna s PDV-om, financirala je Virovitičko-podravska županija, na čemu se dr. Venus zahvalio, kao i županu Igoru Androviću i Stožeru civilne zaštite VPŽ, koji su podržali ovu ideju.

– Sada ćemo mi ovdje raditi analize, do sada smo uzimali uzorke i vozili ih u Zagreb. Ovisno o broju dnevnih uzoraka, možda ćemo i dalje morati slati dio u Zagreb, no nadamo se smirivanju situacije s epidemijom pa će ovi kapaciteti, koji pokrivaju naš neki prosječan dnevni broj uzoraka, biti dovoljni – rekao je Venus.

Osim redovnog testiranja uskoro će u Županijskom zavodu biti moguće obaviti i privatna testiranja za potrebe prelaska granice, za koja su do sada morali putovati izvan županije. 

Isto tako danas (ponedjeljak) u Virovitičko-podravsku županiju stiže druga pošiljka cjepiva protiv koronavirusa. Ova će pošiljka biti smanjena zbog situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji, jer će na to područje biti poslan dio cjepiva.

– Ova pošiljka, od oko 390 doza, namijenjena je cijepljenju dijela zdravstvenih djelatnika OB Virovitica, Doma zdravlja VPŽ te djelatnika i štićenika domova za starije i nemoćne – rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” dr. Miroslav Venus.

– Sljedeća pošiljka će stići sljedećeg ponedjeljka. Time ćemo, nadam se s obzirom na broj doza, zatvoriti ciklus prve doze cijepljenja zdravstvenih djelatnika i korisnika domova. Onda će nam doći druga doza cijepljenja onih koji su se prvi puta cijepili te tada kontinuirano cijepljenje kroničnih bolesnika i tako dalje. Nadam se da će sve teći po planu i da neće biti zastoja – rekao je dr. Venus te dodao da očekuju kako će prvi kronični bolesnici na red za cijepljenje doći u ožujku. 
(www.icv.hr, www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button