DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen program 27. Međunarodnog glazbenog festivala DMK

U prigodi obilježavanja Dana rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, danas je u prostoru Zavičajnog muzeja Slatina upriličena konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 27. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Zbog epidemioloških mjera umjesto u spomen sobi Milka Kelemena konferencija je održana u galerijskom prostoru gdje je predstavnike Festivalskog odbora DMK, direktora Turističke zajednice Grada Slatine Juricu Bosaka i nazočne novinare pozdravio predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica.

Konferencija je započela odavanjem počasti minutom šutnje nedavno preminuloj počasnoj predsjednici festivala Jadranki Srdoč.

Predstavljajući glazbeni dio programa, Brzica je naglasio kako je u posljednje dvije godine od kako je uz Organizacijski i Programski odbor DMK, Glazbena škola Milka Kelemena preuzela organizaciju festivala, potpisano nekoliko sporazuma o suradnji među kojima su oni s Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka, s Muzičkom akademijom u Zagrebu, te s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, što će znatno obogatiti program ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 7. do 17. listopada.

Festival će započeti tradicionalnom izložbom pod nazivom Kelemenovo stvaralaštvo čiji je nositelj Zavičajni Muzej Slatina, a koju je ukratko predstavio v. d. ravnatelja istog Srđan Đuričić.

– Veza Dana Milka Kelemena i Zavičajnog muzeja Slatina seže u sam početak ove manifestacije gdje je kroz izložbeni program posjetiteljima omogućen uvid u umjetničko stvaralaštvo Kelemenovih suvremenika. Od prošle godine fokus izložbene aktivnosti je djelovanje i rad Milka Kelemena, kada je publici predstavljena izložba „Kelemenov pozdrav svijetu“ u kojoj su po prvi put prikazane fotografije, foto albumi i predmeti koje su prikupili supružnici Kelemen na svojim brojnim putovanjima. Budući da je izložba polučila vrlo pozitivne reakcije javnosti, nastavno na tu ideju ove će godine biti izložen dio Zbirke Kelemen, a izložba će biti posvećena djelu maestra Kelemena kao nepresušnog izvora novih spoznaja o njegovom radu. Upravo su njegovi radovi okosnica izložbe koja će biti otvorena 7. listopada, – istaknuo je Đuričić.

Istoga dana na svečanom otvorenju festivala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina nastupit će Zagrebački solisti i njihova gošća, proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

Osim njih ovogodišnji će festival ponuditi vrhunske domaće glazbenike, a nastupit će: mladi glazbenik, udaraljkaš Filip Merčep, Gudački kvartet Rucner i njihovi gosti Ana i Mario Rucner, zatim će klavirski recital imati profesor na klavirskom odsjeku Umjetničke akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka Konstantin Krasnicki, kao i Ivan i Renata Karša, također profesori na osječkoj Umjetničkoj akademiji, potom Ansambl Studenata Muzičke Akademije za Novu Glazbu – ASMANGU čiji je mentor prof. Berislav Šipuš, a tradicionalno na festivalu sudjeluje i njegov Cantus ansambl koji će ove godine osim Kelemenovih, predstaviti djela Igora Stravinskog, čime ansambl obilježava 50. godina skladateljeve smrti, te skladatelja i akademika Rubena Radice koji ove godine slavi 90. rođendan.

U sklopu predstavljanja mladih virtuoza nastupit će laureati 9. Hrvatskog natjecanja za mlade glazbenike Papandopulo: Lucija Stilinović – flauta, Toni Kranjac – klarinet i Sven Crnković – saksofon.

Osim izvrsnih koncerata ovogodišnji festival DMK donosi i plesnu predstavu, ansambla Liberdance pod nazivom „Mala plesna priredba“ koreografa Rajka Pavlića, te Okrugli stol „Kelemen kao učitelj i pedagog“ koji je zbog pandemije otkazan prošle godine. Nositelj ovoga programa je Ogranak Matice hrvatske u Slatini čija je predsjednica Zorica Varga predstavljajuću njegov sadržaj istaknula:

– Matica hrvatska u Slatini započela je suradnju s Milkom Kelemenom 1994.   godine kada je pohodio Slatinu o svom 70. rođendanu, a tadašnji susret Kelemena sa Slatinčanima u organizaciji Grada Slatine i Matice, sljedeće je godine prerastao u Dane Milka Kelemena.

Okrugli stol je nastavak različitih aktivnosti poput nakladništva, predstavljanja knjiga i tribina kojima Matica hrvatska daje svoj doprinos ovom, za Slatinu, ali i svjetsku scenu značajnom festivalu, a dodatna garancija uspješnosti ovoga događanja su vrsni poznavatelji Kelemenova života i rada, Goran Končar i Berislav Šipuš koji će sudjelovati u radu Okruglog stola, – rekla je Zorica Varga te naglasila kako će Matica i ubuduće njegovati posvećenost prema svojim zavičajnicima među kojima Kelemen zauzima znakovito mjesto.

Festival bi trebao zatvoriti Moskovski ansambl za suvremenu glazbu 17. listopada što će dakako ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom.

Zadovoljstvo programom ovogodišnjeg festivala izrazio je izaslanik slatinskog gradonačelnika Robert Turkalj koji je kao direktor Slatinskog informativnog centra također uključen u organizaciju Dana Milka Kelemena.

Tom je prigodom prenio pozdrave gradonačelnika Denisa Ostrošića i potporu Grada Slatine kojom prati ovaj festival od samih početaka kako financijski tako i organizacijski. Gradonačelnik je istaknuo kako će ovogodišnji programi u sklopu Dana Milka Kelemena biti vrlo zanimljivi za gledatelje, koji će ih moći pratiti, kako na samim događanjima, u skladu s epidemiološkom situacijom vezanom uz Covid-19, tako i putem medija, ali i na način da se kroz Turističku zajednicu Grada Slatine Dani Milka Kelemena ostvare kao jedan od nositelja brendova i turističkih potencijala grada Slatine. U skladu s tim Dani Milka Kelemena bi mogli privući, ne samo građane grada Slatine i okolnih naselja već i puno širu publiku koja, vjerujem s nestrpljenjem iščekuje početak ovogodišnjeg festivala, – zaključio je Turkalj.

Na kraju konferencije predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica zahvalio se svim sponzorima koji pomažu festival, osobito Gradu Slatini, Ministarstvu kulture i medija RH, Virovitičko podravskoj županiji i Turističkoj zajednici Grada Slatine.

– Nadam se da ćemo ove godine još više programa slati uživo u svijet putem društvenih mreža i drugih medija i da će naš festival zaista biti prepoznatljiv i vrlo rado praćen, – zaključio je Brzica te zaželjevši sretan Uskrs svima koji slave, ujedno učenicima, roditeljima i djelatnicima Glazbene škole Milka Kelemena Slatina čestitao Dan škole koji će se obilježiti svečanim koncertom putem društvenih mreža u 17 sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button