DOGAĐANJANASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen dokumentarno nastavni film „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ povjesničara Dine Mataza

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina održana zatvorena promocija dokumentarno nastavnog filma „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ povjesničara Dine Mataza.
Uz ravnatelje i učitelje osnovnih i srednjih škola, promociji su nazočili slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, zatim predstavnici braniteljskih udruga predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem, kao i drugi građani te suradnici na filmu.
Prije same promocije filma s par uvodnih riječi prisutnima se obratio Srđan Đuričić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina, te pojasnio o kakvom je projektu riječ.

– Zaista smo ponosni na cjelokupni projekt. Svi smo mi u biti vizualni tipovi te smo išli logikom da će učenici bolje upiti ovaj sadržaj ukoliko putem dokumentarnog filma s arhivskim snimkama iz vremena Domovinskog rata spare određene datume i događaje.
Cjelokupna ideja potekla je još i razdoblja provedbe terenske nastave u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina pod nazivom „Istina o pobjednicima“ gdje su učenici slušali predavanje o Domovinskom ratu na širem slatinskom području u Spomen sobi Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina. Shvatili smo da bi trebalo promijeniti sam pristup pa se tako i rodila suradnja s gospodinom Matazom na izradi ovoga filma pomoću kojega bi učenicima kasnije i sam terenski obilazak bivše crte obrane grada Slatine i mjesta stradanja brojnih hrvatskih branitelja i nevinih žrtava bio jasniji, – rekao je kustos Đuričić te naglasio kako je cijeli projekt financiran sredstvima Grada Slatine i Zavičajnog muzeja Slatina.

Film „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ još je jedno u nizu djela takve tematike mladog povjesničara Dine Mataza.

– Riječ je o dokumentarno nastavnom filmu u trajanju od 25 minuta. Sama tematika, ali i trajanje, prilagođeno je osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima. Važno je naglasiti kako je film napravljen prema metodološkim i pedagoškim smjernicama te se dosta pazilo na sam sadržaj, odnosno što prikazati i na koji način definirati određeni sadržaj, – pojasnio je Mataz te se zahvalio na potpori Gradu Slatini, kao i svim djelatnicima i ravnatelju Zavičajnog muzeja Slatina Vladi Majhenu što su prepoznali njegov rad i ozbiljnost pristupu navedenoj temi.

Film „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ tako postaje dio stalne muzejske zbirke te će osim učenicima u sklopu terenske nastave biti dostupan za gledanje svim zainteresiranim posjetiteljima muzeja.
Ujedno će zaokružiti cijelu priču nastalu razgledavanjem izložbe postavljene početkom lipnja ove godine pod nazivom ”Učitelju, zašto se to dogodilo?”. Spomenuta izložba nastala je u suradnji učenika i predmetnih nastavnika povijesti Dine Mataza i Krešimira Hrženjaka iz Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina i Zavičajnog muzeja Slatina, a pod pokroviteljstvom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.
(mf, dm/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button