DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „Zavičajna sjeta“ autorice Sanje Dušak

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba pod nazivom „Zavičajna sjeta“ autorice Sanje Dušak.

Na samom početku posjetitelje je ukratko pozdravio ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, a potom je umjetnički opus ove po rođenju Orahovčanke s adresom u nedalekom Mikleušu predstavio kustos muzeja Srđan Đuričić.

Tom je prigodom istaknuo kako je Sanja Dušak duboku ljubav prema slikarstvu razvila još u djetinjstvu u školskim klupama kada je crtala ne samo za sebe već i za svoje školske kolege. Ta njezina ljubav prema kistu, bojama i platnu rasplamsala se 2009. godine od kada se ozbiljnije počinje baviti slikarstvom što je rezultat više od stotinu slika kroz koje autorica na realističan način progovara o brojnim temama iz njezinog života.

Svoje radove do sada je izlagala na tri samostalne izložbe ali po prvi puta u Zavičajnom muzeju Slatina čiji je galerijski prostor oživio prizorima spoja široke slavonske ravni i svima nam poznatog Papuka i Drave, ali i morskim motivima živopisnih valova, kamenih kuća i uskih dalmatinskih kala.

Autorica svoje emocije prikazuje realističnim prikazima uglavnom uljima na platnu, ali i u crtačkoj tehnici suhog pastela te slikanju na staklu.

S nekoliko riječi obratila se i sama autorica izložbe citirajući književnika Emila Zolu koji je rekao da je umjetnik ništa bez talenta, a talent ništa bez rada.

– U svom umjetničkom radu nastojala sam napraviti sinergiju darovanog mi talenta i rada, a moje su slike uvijek odraz moje unutrašnjosti, mojih radosti i nada, zadivljenosti prirodom i zavičajem, – istaknula je Sanja Dušak.

Čast otvorenja izložbe ove autorice koja po prvi puta samostalno izlaže u Slatini pripala je slatinskom gradonačelniku Denisu Ostrošiću koji je tom prigodom naglasio kako je Zavičajni muzej Slatina upravo mjesto koje svim našim zavičajnicima otvara vrata prema svijetu. Svi oni samozatajni umjetnici na taj način ovdje pronalaze svoj nekakav trenutak predstavljanja i zapravo otvaranja prema svojim sugrađanima i ljudima koji trebaju znati nešto više o njihovom radu i njihovoj umjetnosti, – istaknuo je gradonačelnik proglasivši izložbu otvorenom.

Pun pogodak, a i dodatan bonus ovom kulturnom događaju bio je i nastup glazbenika Davora Falamića koji je svojim majstorskim zvucima violine dodatno oživio izložena djela, dok im je još jednu dimenziju ljepote svojim stihovima udahnula čađavačka pjesnikinja Marija Kenjerić.

Izložba radova Sanje Dušak prodajnog je karaktera i u slatinskom će muzeju biti postavljena do 11. svibnja ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button