DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba “Pjevaj mali Božiću”

U nedjelju, 16. prosinca u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je izložba pod nazivom „Pjevaj mali Božiću“. Uvod otvaranju bila je pjesma „Pjevaj mali Božiću“ po kojoj je i nazvana sama izložba, a koju je izveo Dječji zbor župe sv. Josipa pod vodstvom vjeroučiteljica.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak pozdravila je sve prisutne i ukratko predstavila okupljenim posjetiteljima kako je nastala ideja oko organizacije same izložbe.
Pozdravila je i goste koji su ujedno, svatko na svoj način, sudjelovali u kreiranju same izložbe. To su časna sestra Pavka Dujmović, vlč. Mladen Štirin, vlč. Dragan Hrgić i gradonačelnik Denis Ostrošić.

Večerašnju izložbu otvaramo zahvaljujući upravo vlč. Mladenu Štirinu. Svake godine razmišljamo koju izložbu postaviti, a da se ne ponavljamo. U razgovoru s vlč. Štirinom predožio je da tema ovogodišnje izložbe bude mali Isus, središnji lik svakih jaslica. Posjetitelji će na izložbi osim malog Isusa u jaslicama moći vidjeti i fotografije i dokumente koji govore o vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru, Slugi Božjem. Glavnina izložbe odnosi se na figure malog Isusa smještenog u različite ambijente koje smo mi sami osmislili. Postavljajući izložbu nismo zaboravili niti tradicijski dio slavljenja Božića koji je danas još uvijek prisutan u našem kraju. – rekla je između ostalog ravnateljica muzeja Dragica Šuvak.

Razlog zbog kojeg sam predložio ovu izložbu bilo je prošlogodišnje hodočašće župljana župe sv. Josipa Slatina u Češku, na kojem sam i osobno sudjelovao. Tom prilikom u svetištu Malog Isusa u Pragu susreo sam se s onim što mi imamo na svojim župama, a to su stotinjak godina stari kipovi sv. Josipa od kojih ćete dva moći vidjeti i na ovoj izložbi danas. Jedan je iz crkve u Ćeralijama dok je drugi iz crkve sv. Josipa u Slatini. Istražujući doznao sam da je taj običaj u naše krajeve došao s češkim useljenicima kada se širi i pobožnost Malog Isusa, koja je u to vrijeme početkom 20.tog stoljeća bila svugdje jaka. – o ideji i motivu nastanka ove izlože rekao je vlč. Mladen Štirin.

Na izložbi priliku izložiti svoju viziju jaslica i malog Isusa dobile su i slatinske osnovne i srednje škole kao i vrtići. Na sebi svojstven način, u duhu onoga za što uče i kako odgajaju djecu. Tako su se predstavile Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina, Industrijsko – obrtnička škola Slatina, Glazbena škola Milka Kelemena, Dječji vrtić Zeko i Dječji vrtić Suncokret.

Okupljene je pozdravila i časna sestra Pavka Dujmović. Gradonačelnik Denis Ostrošić svoje obraćanje započeo je pjesmom slatinskog pjesnika Mirka Jirsaka „U zimsko jutro“, nakon čega je i službeno otvorio izložbu.

Nakon otvaranja izložbe tradicionalni običaj „kriskindle“ uprizorila su djeca iz Osnovne škole Josipa Kozarca, područne škole Sladojevci koje je pripremila učiteljica Višnja Bujanić, a prema zapisima njezine majke Milke. Svečarski ugođaj izložbi dala je i Gradska glazba Slatina koja je na izlasku u hodniku muzeja s nekoliko skladbi ispratila sve posjetitelje. (Tekst i foto-video: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button