NASLOVNICAOPĆINE

U Zavičajnom muzeju Nove Bukovice stalni postav uređen uskrsnim motivima

Budući da je čuvanje kulturne baštine jedna od osnovnih aktivnosti Udruge žena „Bukovica u srcu“, tako još od 2010. godine kada su u nekadašnjem župnom dvoru članice udruge pripremile izložbu pod nazivom „Bukovica u srcu“, posvećenu dugogodišnjem novobukovačkom župniku Alojziju Staneku, ne miruju ni danas.
Iako su davno uredile nekoliko prostorija koje su postale stalni postav bukovačkog zavičajnog muzeja, njihovo se „blago“ povećava iz dana u dan, jer prema riječima predsjednice udruge Slavice Čižmar, Bukovčani više ne bacaju stare stvari nego ih donose u muzej, tako da ih svako malo razveseli neki novi starinski predmet ostavljen na stepenicama ispred ulaza u muzejski prostor.

U jednoj prostoriji uređena je spomen-soba prečasnom Staneku, koji je više od 40 godina služio u Župi UBDM Nova Bukovica i činio dobro mnogim župljanima.
– Mi smo mali narod, pa ovakvo svjedočenje ima poseban značaj jer će kroz vjerodostojne predmete kojima se služio naš župnik Stanek, kroz dokumente i fotografije zorno pokazati kulturnu baštinu ovoga kraja, kaže predsjednica Čižmar, posebno ističući knjigu Pjesama Izidora Poljaka iz koje je često čitao župljanima.

Dio izložbe posvećen je časnim sestrama, dio mještanima Nove Bukovice koji žive daleko od svoga kraja, ali svoje selo nose u srcu, a cijelu priču zaokružuje bogata knjižnica koja je jedna od najstarijih u biskupiji.
U nekoliko prostorija starog župnog dvora, koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Novoj Bukovici, vrijedne žene opremile su spavaću i dnevnu sobu, kupatilo, blagovaonicu, kuhinju, školu… s namještajem starijim od 50 godina.
Izloženi su i stari harmonij, vezeni ručnici, servisi, osobni predmeti, a sve je opremljeno lutkama u narodnim nošnjama koje posjetiteljima ostavljaju dojam kao da se unutar tih zidova i danas odvija jedan gotovo zaboravljeni život.

Nisu zaboravljeni ni stari zanati, te su opremljeni postolarski, krojački, pletarski, vinogradarski… kutak sa svom opremom kao da je još jučer neki majstor tu radio, a kolovrat, tkalački stan… još uvijek čekaju žuljevite ruke vrijednih žena. Kako su obitelji tada imale više djece, brojne su stvari u muzeju posvećene njima, a posebno se ističe zipka iz 1920. godine.

„Čuvarice“ novobukovačkog muzeja kojih je u početku bilo 15-ak, sada ima 50-ak.
– Kada su žene vidjele što radimo shvatile su da i one to vole te se priključile našim akcijama, počevši od bakinih šlingeraja, veženja, izrade božićnih kuglica, uskrsnih pisanica… Žene su jako vrijedne, hvala im na tome, a zahvaljujem se i sadašnjem župniku Mariju Matijeviću, Općini Nova Bukovica, OŠ Vladimir Nazor N. Bukovica i svima koji podupiru naš rad.
Posebno smo ponosne što je naš muzej, u sklopu kojega je i etno park, svrstan u najnovije izdanje vodiča Etno muzeji kroz Hrvatsku, jer želimo sačuvati naše običaje, da jednog dana ostane uspomena na život kakav je bio nekada, daleko teži i kompliciraniji, ali ljepši i sretniji nego što ga mladi imaju danas.

Muzej je otvoren svake nedjelje, ali i tijekom obilježavanja posebnih događanja i blagdana, a tako je i sada u ovo preduskrsno vrijeme kada su članice udruge izložile svoje tradicijske radove na temu Uskrsa.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button