DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Zavičajnim muzeju Slatina predstavljen program 28. međunarodnog glazbenog festivala „Dani Milka Kelemena“

U prigodi obilježavanja Dana rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, danas je u spomen sobi Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 28. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Presicu je pozdravnim riječima otvorio predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica te ukratko predstavio program ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 6. do 16. listopada.

Tom je prigodom istaknuo kako je predstavljanje programa Međunarodnog glazbenog festivala DMK na obljetnicu Kelemenovog rođenja postala tradicija, a još više veseli što je maestro Kelemen danas po prvi puta uvršten u HRT-ovu emisiju TV kalendar.

Profesorski trio Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica u sastavu Programskog vijeća i ove se godine potrudio složiti bogat festivalski program koji će se održati u dva dijela, odnosno kroz dva tjedna od četvrtka do nedjelje što će omogućiti dolazak većeg broja posjetitelja na željene programe.

Prvi dio programa održat će se od 6. do 9. listopada, a drugi od 13. do 16. listopada.

Festival će i ove godine započeti otvaranjem izložbe u Zavičajnom muzeju Slatina, a potom će uslijediti svečani dio samog otvaranja festivala uz Cantus ansambl pod dirigentskom palicom prof. Berislava Šipuša, koji će osim Kelemenovih uvrstiti i djela mladih skladateljica pod nazivom „Mlade žene“.  

– Ono što nas kao festival raduje je to da se izvođači vrlo rado vraćaju u Slatinu, – naglasio je Brzica te dodao kako će Slatina osim Cantus ansambla imati čast ponovno ugostiti i Gudački kvartet Sebastijan.

Posjetitelji ovogodišnjeg festivala imat će priliku uživati i u vrlo zanimljivom koncertu pod nazivom Belcante na kojemu će nastupiti poznate umjetnice Ana Bagarić – sopran, Martina Tomčić- mezzosopran uz pijanističku pratnju Darka Domitrovića.
Prvi dio programa 28. DMK završit će 9. listopada malim glazbenim spektaklom budući da je riječ o koncertnoj praizvedbi, višestavačnog glazbeno-scenskog djela pod nazivom Horizont, skladatelja Dalibora Bukvića. Ovo djelo inspirirano vučedolskom kulturom izvest će Voklani ansambl Brevis iz Osijeka, Ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka te solisti pod ravnanjem Antoanete Radočaj-Jerković.

Drugi dio festivalskog programa započet će 13. listopada Okruglim stolom u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slatina te Plesnom predstavom u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

U nastavku programa ljubitelji Jazz glazbe doći će na svoje uz koncert Jazz ansambla Muzičke akademije iz Zagreba pod vodstvom prof. Saše Neistorovića koji će izvesti tri interaktivne improvizacije u ozračju tema prof. Milka Kelemena.

Neizostavan dio Međunarodnog glazbenog festivala DMK su i nastupi pobjednika Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo tako da će se dan prije zatvaranja festivala slatinskoj publici predstaviti dva mlada glazbena umjetnika Jan Niković na klaviru i Mario Janković na trombonu.

Ovogodišnji festival zatvorit će svoja vrata koncertom našeg uglednog violiniste Gorana Končara čiji će gost biti pijanist i skladatelj David Gazarov porijeklom iz Azerbajdžana čije će skladbe uz Kelemenova djela dominirati koncertom.

– Drago mi je da smo uspjeli opstati jer posljednje dvije godine su bile zaista najteže godine uopće što se tiče održavanja javnih kulturnih događaja u cijelome svijetu. Svi nam čestitaju na toj ustrajnosti, što smo uspjeli zadržati kontinuitet, osobito iz Ministarstva kulture, i nadamo se da je pred nama zaista jedno prekrasno razdoblje, – zaključio je Brzica zahvalivši se na potpori svim sponzorima koji pomažu festival, osobito Gradu Slatini, Ministarstvu kulture i medija RH i Virovitičko podravskoj županiji, te Turističkoj zajednici Grada Slatine koja se također svake godine uključuje u program.

U nastavku konferencije na vezu između festivala Dani Milka Kelemena i Zavičajnog muzeja Slatina osvrnuo se kustos istoga te naglasio kako je Muzej kroz 27 godina festivala svojom izložbenom aktivnošću pratio različite umjetničke smjerove te pokušao dati uvid u likovnost, kreativnost i umjetnički izričaj na drugačiji način, a opet relativno blizak Kelemenu. Ipak svi imaju isti nazivnik a to je umjetnost i njezina važnost za sveukupni život jedne zajednice.

– Prošle dvije festivalske godine Muzej je svoju djelatnost usmjerio na samog Kelemena, kojega smo mogli vidjeti kao putnika kroz izložbu Kelemenov pozdrav svijetu i kao kompozitora u izložbi Kelemenove partiture, a na tom tragu nastavlja se i ovogodišnja izložba.  
Tim povodom Muzej je započeo suradnju s Odsjekom za vizualnu i medijsku umjetnost, Akademije za umjetnost i kulturu, Sveučilišta Josipa Juraja Srtossmayera u Osijeku gdje je fokus stavljen na radove studenata Odsjeka kao budućih umjetnika, umjetnika koji će svojim radom nadamo se ostaviti trajni trag u hrvatskoj a možda i svjetskoj kulturi, – zaključio je Đuričić.

Predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga nazočne je potom upoznala s tematikom ovogodišnjeg Okruglog stola u matičinoj organizaciji, te tom prigodom istaknula:

– Matica hrvatska u Slatini započela je suradnju s Milkom Kelemenom davne 1994. godine kada je pohodio Slatinu o svom 70. rođendanu, a tadašnji susret Kelemena sa Slatinčanima u organizaciji Grada Slatine i Matice, sljedeće je godine prerastao u Dane Milka Kelemena.
Matica je nastavila započetu suradnju kroz sve godine trajanja DMK organizacijom različitih programa u vidu nakladništva, predstavljanja knjiga, tribina, a i ubuduće će njegovati posvećenost prema svojim zavičajnicima među kojima Kelemen zauzima znakovito mjesto, – naglasila je Varga te najavila još jedan Okrugli stol na kojemu će Matica biti domaćin predsjedniku Društva hrvatskih skladatelja Mladenu Tarbuku, dirigentu i skladatelju, te glazbeniku i članu Festivalskog odbora Dani Milka Kelemena, prof. Goranu Končaru čije će poznavanje Kelemena i njegovog stvaralaštva biti glavna tema.
Ujedno je najavila kako bi gosti Okruglog stola 13. listopada mogli biti još neki glazbenici bliski Kelemenu i njegovoj glazbi, moguće i iz inozemstva, na što će utjecati okolnosti vezane za pandemiju.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i ovom je prigodom naglasio važnost Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena za grad Slatinu.

– Srdačno pozdravljam 28. festival DMK iza čije organizacije čvrsto stoje Grad Slatina i Glazbena škola Milka Kelemena Slatina zajedno s Ogrankom Matice hrvatske Slatina, Zavičajnim muzejom Slatina, Slatinskim informativnim centrom, Turističkom zajednicom Grada Slatine, slatinskim Pučkim otvorenim učilištem, župama sv. Josipa i bl. Ivana Merza i još mnogim drugima koji su i ove godine pripremili vrlo kvalitetan i bogat program, – rekao je gradonačelnik te dodao:

– Radujem se pojačanoj regionalnoj suradnji s Akademijom iz Osijeka i stalnim poboljšanjima festivala koji bi prema inicijativi koju smo pokrenuli, i razgovorima s Virovitičko-podravskom županijom te zajedničkom nastupu prema Ministarstvu kulture, mogao prerasti u nacionalni festival, nadamo se na njegovu 30. obljetnicu ili godinu-dvije iza jer to je proces koji traje, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)                 

Program 28. međunarodnog glazbenog festivala ”Dani Milka Kelemena”:

Program 28. DMK-2022.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button