DOGAĐANJANASLOVNICAPOLJOPRIVREDAPROJEKTI I NATJEČAJIŽUPANIJA

U zadnjoj su etapi radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. faza, uskoro će se moći odraditi „tlačna proba“, te će sustav biti dan na korištenje poljoprivrednicima

Unazad nekoliko godina teško se može planirati „proizvodnja na otvorenom“. Nestabilne vremenske prilike, posebno suša, kreiraju i urod i cijenu poljoprivrednih proizvoda. 2021. godine, kiša je u zadnji tren spasila poljoprivredne kulture, a lani je suša „obrala kukuruz“ već u kolovozu. Navodnjavanje je rješenje za nesigurnost.

– Onaj tko u budućnosti ne bude navodnjavao, on će se teško moći baviti ozbiljnom poljoprivredom – poručio je prošle jeseni Siniša Hrgović, poljoprivrednik iz Vaške, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Virovitičko-podravska županija, do sada je izgradila tri sustava natapanja. Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Ta tri sustava, prostiru se na oko 2.500 hektara, a ove godine, zaživjet će još jedan.

Naime, u zadnjoj su etapi radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. faza. Uskoro će se moći odraditi „tlačna proba“, te će sustav biti dan na korištenje poljoprivrednicima. Kroz navedeni sustav natapanja, dobit će se 568 hektara navodnjavanih hektara, koji se prostiru na području općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će putem cjevovoda biti spojen na postojeći sustav Kapinci – Vaška, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave. Tako će Virovitičko-podravska županija, još ove godine imati 3.000 hektara natapanih površina, najvećim dijelom vodom iz rijeke Drave (svi sustavi osim Đolte navodnjavaju se iz rijeke Drave, a Đolta iz iskopanih bunara nap.a.).

– Našim poljoprivrednicima smo stvorili, a i nadalje stvaramo uvjete za navodnjavanje. Stvorili smo im sigurnost kako bi u onome što rade bili konkurentni na tržištu, posebno danas kada se pokazuje koliko je važna proizvodnja hrane u nestabilnim klimatskim uvjetima. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna europska sredstva, jer sve ovo što mi radimo danas ostat će budućim naraštajima – naglasio je župan Igor Andrović.

Uz navedene, Virovitičko-podravska županija u planu ima sljedeće sustave navodnjavanja – Lukač, Đolta II. faza, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će se sustavima navodnjavanja natapati na oko 10.000 hektara.

(nm/www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button