DOGAĐANJANASLOVNICA

U Voćinu tradicionalno proslavljen blagdan Male Gospe

Gospi Voćinskoj hodočastili su vjernici Slavonsko-podravskog arhiđakonata


Jučer je u marijanskom svetištu u Voćinu svečano proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna. Na ovaj blagdan poznatiji kao Mala Gospa u Voćin tradicionalno hodočaste vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata Požeške biskupije.

Tako je bilo i jučer kada su se tisuće vjernika „slile“ u voćinsko svetište Pohoda Blažene Djevice Marije kako bi se poklonili Isusovoj Majci.
Osim vjernika iz cijelog voćinskog kraja hodočasnici su pristizali iz župa u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali i ostalog dijela Požeške biskupije. Brojni su vjernici svoju vjeru iskazali molitvom uz višesatno pješačenje, dok je iz mnogih mjesta za vjernike bio organiziran i prijevoz autobusima.
Među njima su bili i Slatinčani koji su na pješačko hodočašće krenuli u 9 sati ispred crkve bl. Ivana Merza, dok je autobus s vjernicima krenuo u 16 sati ispred crkve sv. Josipa.

Jučer su u voćinskoj župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije služena dva euharistijska slavlja u 7:30 i 11 sati. Od 17 sati započeo je molitveni program u sklopu kojega su hodočasnici imali priliku za sakrament ispovijedi, a većina je hodočasnika prisustvovala središnjem hodočasničkom euharistijskom slavlju u večernjim satima, koje je na vanjskom oltaru na kongresnom prostoru pored voćinske župne crkve predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slavonsko-podravskog arhiđakonata na čelu s arhiđakonom Vladimirom Škrinjarićem, slatinskim dekanom Draganom Hrgićem, virovitičkim dekanom Ivicom Šohom, našičkim dekanom Antom Ivićem, te voćinskim župnikom i voditeljem svetišta Ivanom Ereizom.

Na početku slavlja biskup je pred likom Gospe Voćinske uputio pozdrav Isusovoj Majci. Izrazio je radost što taj blagdan možemo slaviti zajedničkim slavonskim, hrvatskim srcem u Voćinu, i Mariji na njezin rođendan očitovati svoju odanost i zahvalnost što nas prati na našim životnim putovima, te joj povjeriti sve ono što nosimo kao osobne, obiteljske i narodne tuge i nevolje. Kazao je da na ovom hodočašću na poseban način mislimo na naše obitelji, te je osobito pozdravio one koji su stigli u Voćin sa svojom djecom i mladima, a potom je svoju propovijed posvetio izboru i ljubavi.

Istaknuo je kako su naša hodočašća u Voćin svjedočanstvo da Bog zaista djeluje u nama ljudima i u našoj povijesti, i treba imati oči koje to vide, a još više srce koje to osjeća.

Biskup je pozvao sudionike slavlja da svoje misli usredotoče na akciju koju je Bog pokrenuo na korist njegova naroda. Kazao je da se Bog u svojoj ljubavi nikad neće odreći svog naroda niti ijednog njegova pripadnika, jer on u svakome od njih želi ostvariti svoj naum, jer ljubav nikad ne djeluje napamet, nego smišljeno, osjetljivo i ciljano, i zato ona uvijek uspješno djeluje.

Pozvao ih je i da obnove svoju ljubav prema Bogu, da ona bude žarka poput Marijine, i da njezinim primjerom i zagovorom rađanje Božjeg života u njima konačno bude dovršeno Isusovom pobjedom nad smrću.

Posebno je dojmljiva bila Služba svjetla, koju je biskup Škvorčević najavio posebnim obraćanjem hodočasnicima, a potom i Isusovoj majci.

„Mrak je, a svjetla nam treba. Mrak je oko nas, a često je mrak i u nama. Svjetlo svijeća u rukama svjedoči da već gori u nama svjetlo vjere i molimo Isusovu majku da nam umnoži vjeru pa da svijetlimo, svatko u svojoj obitelji, tim svjetlom vjere i da njime pobjeđujemo mrak svakodnevice. 

Isusova majko, Gospo naša Voćinska, puni djetinje odanosti upućujemo ti večeras svoje hvale i molbe, posebno noseći u srcu naše obitelji… Neka ti naša pjesma bude izraz naše odanosti i vjernosti, a svijeće koje uzdižemo Tebi u čast neka svjedoče toplinu i žar našega zahvalnog i molitvenog srca. Zapjevat ćemo „Sred te se pećine“, i na taj način posvjedočiti da smo večeras povezani sa svima onima diljem svijeta koji vole i štuju Isusovu Majku, od Lurda i Fatime, pa sve do Voćina.“ 

Na kraju slavlja uslijedio je čin predanja Isusovoj majci.

„Sjedinjeni s Tvojim brojnim štovateljima koji su Ti ovdje tijekom stoljeća iskazivali odanost, i mi Ti večeras svjedočimo poštovanje i zahvalnost, ljubav i odanost. Pogledaj nas, Prečista Djevice, i privini svakoga pojedinoga od nas k svome majčinskom srcu. Tebi predajemo same sebe, svoje obitelji, našu djecu i mlade, stare i bolesne, tjeskobe ljudi bez zaposlenja, siromašnih i prognanih, Tvome majčinskom srcu povjeravamo iskrene odluke i nastojanja oko vjernosti Isusu Kristu, našu ljubav za Crkvu.“

Biskup je štovateljima Blažene Djevice Marije i svim vjernicima izrekao blagdansku čestitku i zahvalu za njihov dolazak u Voćin i njihovo svjedočenje vjere, a posebnu zahvalu izrekao je hodočasnicima pješacima i slatinskim biciklistima koji su izvezli hodočasnički biciklistički maraton od Aljmaša do Voćina i tako simbolično spojili ova dva hodočasnička marjanska svetišta.
Pozvao je hodočasnike da mole za duhovna zvanja, a napose za četvoricu kandidata Požeške biskupije koji će uskoro biti zaređeni za đakone.

Voćinsko svečano obilježavanje blagdana Male Gospe završilo je procesijom kojom je slika Gospe Voćinske s kongresnog prostora prenesena u crkvu između hodočasnika, praćena molitvama i upaljenim svijećama.
(Mihaela Feldi, Petar Žarković/Foto: mf, mm)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button