DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

U Voćinu svečano otvoren Područni odjel Glazbene škole Milka Kelemena Slatina

U prigodi Dana općine Voćin danas je u Voćinu svečano otvoren Područni odjel Glazbene škole Milka Kelemena Slatina.

Nakon intoniranja hrvatske himne gostima je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica Osnovne škole Voćin Ines Gužvić na čiju je inicijativu uz načelnika Općine Voćin Predraga Filića pokrenut ovaj projekt.

Tom se prigodom zahvalila svima koji su bili uključeni u njegovo ostvarivanje, odnosno otvaranje Područnog odjela Glazbene škole u Voćinu.

– Toliko pozitivne energije, toliko želje i uloženog truda nije moglo završiti ni na jedan drugi način nego uspjehom, a mi smo uspjeli. Zajedničkim trudom uspjeli smo djeci Voćina pružiti nove sadržaje i obogatiti im život, a time unijeti i malo više glazbe u živote svih nas, – istaknula je ravnateljica Gužvić.

Glazbena škola u Slatini počela je s radom prije 27 godina, a od prije četiri godine s ponosom nosi ime diljem svijeta poznatog i priznatog slatinskog skladatelja, dirigenta, zborovođe, i glazbenog pedagoga Milka Kelemena.

Škola trenutačno broji 300-tinjak učenika koji uče jedanaest različitih instrumenata, pod nadzorom dvadesetak glazbenih učitelja, te vrlo uspješno sudjeluju na raznim glazbenim smotrama i natjecanjima gdje ostvaruju vrhunske rezultate i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Jedan od njih je trinaestogodišnji Damjan Krupa koji dolazi upravo iz Voćina, a između ostalih nagrada dobitnik je trostrukog zlata osvojivši prva mjesta u tri kategorije na međunarodnom natjecanju iz solfegga i kompozicije u slovenskom Mariboru.

Njegov je uspjeh jedan od poticaja novim učenicima koji će u Područnom odjelu u Voćinu tek ući u svijet glazbe, a kojih se, kako je naglasio ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica, ove 2021./2022. školske godine upisalo 15.

– Vrlo sam sretan i ponosan što je naša Glazbena škola ostvarila još jedan zadani dugogodišnji cilj. Nakon što je 2009. godine otvoren Područni odjel u Orahovici, dobili smo još jedan ovdje u Voćinu gdje će učenici učiti klavir, harmoniku, violinu, tambure, gitaru i flautu, – rekao je ravnatelj Brzica, te se na pomoći u realizaciji ovoga projekta zahvalio Ministarstvu znanosti i obrazovanja i ministru Radovanu Fuchsu, ravnateljici Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesni Šerepac, zatim osnivaču škole Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću, Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću, kao i pročelnici Martini Bunić, te Općini Voćin na čelu s načelnikom Predragom Filićem i ravnateljici OŠ Voćin Ines Gužvić.

Od inicijative do rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku rada Područnog odjela Glazbene škole Milka Kelemena u Voćinu prošlo je svega sedam mjeseci i to ponajviše zahvaljujući zalaganju i lobiranju općinskih, gradskih, županijskih i državnih dužnosnika s ovih prostora.

Početkom srpnja Općina Voćin je kupila potrebne instrumente, Osnovna škola Voćin ponudila je prostor, a Glazbena škola iz Slatine osigurala je stručni kadar i tako je započela jedna prekrasna glazbena priča u Voćinu koju je između ostalih pomogla ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac koja je na simboličan način postala „kuma“ Područnom odjelu Glazbene škole u Voćinu, te joj je pripala čast svečanog otvorenja škole otkrivanjem ploče s njezinim natpisom.

Tom je prigodom izrazila zahvalu svima koji su doprinijeli otvaranju Područnog odjela Glazbene škole u Voćinu.

– Ova priča nije počela unazad sedam mjeseci, već puno prije i drago mi je da je ovaj Područni odjel napokon ugledao svjetlo dana kako bi, ovo loše okruženje i određeni nemir koji je donio covid, s glazbom svi zajedno lakše prebrodili. Pjesma, glazba, vaše note koje će odzvanjati ovom školom bit će nešto najljepše na ovim prostorima te će vremenom oplemeniti sve one manifestacije i događanja ne samo općine već i Svetišta Gospe Voćinske, – rekla je ravnateljica Šerepac te proglasila Područni odjel Glazbene škole Milka Klemena u Voćinu otvorenim, a koji je potom blagoslovio voćinski župnik, vlč. Ivan Ereiz.

Domaćini su potom u obilazak glazbenih učionica poveli brojne goste i uzvanike među kojima su se našli i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik Vlade RH, dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement, te dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković sa suradnicima, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, načelnik Općine Voćin Predrag Filić sa suradnicima, te načelnici susjednih općina, ravnatelji osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije, učitelji domaćinske Osnovne škole Voćin i Glazbene škole Milka Kelemena iz Slatine te mještani Voćina i budući polaznici Područnog odjela Glazbene škole u Voćinu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button