NASLOVNICAŽUPANIJA

U Voćinu je otvorena novouređena zgrada Šumarije, najavljena i nova investicija Hrvatskih šuma – novo zdanje Šumarije u Ćeralijama

U najmlađoj općini u RH, novouređenu zgradu Šumarije u Voćinu, otvorili su – najmlađi. Klinceze i klinci, uz asistenciju Nediljka Dujića, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, prerezali su vrpcu i otvorili novi dom Šumarije u Voćinu. Šumarija Voćin jedna je od sedam šumarija u sastavu Uprave šuma podružnice Slatina… Svečanosti u Voćinu, uz Nediljka Dujića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, nazočio je i – član Uprave Hrvatskih šuma – Igor Fazekaš, virovitičko-podravski župan – Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice – Ivica Kirin, načelnik Općine Voćin – Predrag Filić, načelnik Općine Čačinci – Alen Jurenac, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar…

Ova zgrada izgrađena je 1999. godine, a tri godine potom, 2002. Hrvatske šume su je dobile zamjenom nekretnina s RH… U nove prostore, ukupno 62 djelatnika, od čega njih 42 sudjeluje u neposrednoj proizvodnji, uselit će se kroz desetak dana.

Šumarija Voćin jedna je od sedam šumarija u sastavu Uprave šuma podružnice Slatina. Pokriva površinu od 10.514,54 hektara, a gospodarenje se odvija u četiri gospodarske jedinice – Jovanovica, Đedovica-Trešnjevica, Medveđak-Kusac i Jovac-Slana voda. Svake godine je obnovom šuma obuhvaćeno 130 hektara, a osim redovne djelatnosti, šumarija gospodari sa 12.208 hektara državnog otvorenog lovišta. Osim toga, na ovom području je i Arboretum Lisičine…

Prvi je nazočne pozdravio, Tomo Baturina, voditelj Uprave šuma podružnice Slatina.

  • Formiranjem Uprave šuma podružnice Slatina, ovo je bio naš strateški projekt, jer djelatnici koji su radili u Šumariji Voćin, nisu imali dobre uvjete rada. Adaptacija ove zgrade, zamjenom krova, počela je 2018., a nju je započela Uprava šuma podružnica Našice. Mi smo nastavili ovaj projekt. U donjem dijelu su prostori Šumarije Voćin, a na prvom katu – Parka prirode Papuk. Zahvaljujem se djelatnicima Uprave šuma podružnica Slatina, Aleksandri Lukačević i Sanji Kovač, upravitelju Šumarije Voćin Matiji Cvekanu, staroj Upravi Hrvatskih šuma, našem Igoru Fazekašu, a posebno novoj upravi na čelu s predsjednikom Nediljkom Dujićem na završetku ovog projekta.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić istaknuo je.

  • Mi smo danas u službenom posjetu ovom području. Vesele me ovakve investicije koje doprinose razvoju, opstanku i ostanku mladih na ruralnim područjima. Možemo najaviti i novi projekt Hrvatskih šuma na ovom području – novu Šumariju u Ćeralijama – kazao je Dujić.

Načelnik Općine Voćin, Predrag Filić kazao je da ovakvi projekti obogaćuju ruralna područja.

  • Voćin je najmlađa općina u Republici Hrvatskoj i ovakve investicije su važne za ruralna područja, posebno naše, koje ovisi o šumarstvu i šumama.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović rekao je.

  • Sad se najbolje vidi koliko je dobar potez bio kada je 2019. godine otvorena Uprave šuma podružnice Slatina. Općina Voćin zaslužila je ovaj projekt, a veseli nas jer je najavljena i nova investicija za Šumariju Ćeralije. Na ovom području je i Arboretum Lisičine kojeg želimo revitalizirati i tako dobiti novi turistički potencijal na ovom području, koje je već prepoznato na karti RH, jer je prije dva dana, Geo info centar u Voćinu, Parka prirode Papuk, osvojio nacionalnu nagradu – Zlatni suncokret ruralnog turizma – zaključio je Andrović.

Prostore je blagoslovio upravitelj Župe Pohoda BDM u Voćinu Ivan Ereiz.
(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button