DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

U Virovitici otvoren Županijski operativni vatrogasni centar

Povijesni dan ujedinjenja vatrogastva Virovitičko-podravske županije

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Virovitice, između JVP Grada Virovitice i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije potpisan je Ugovor o međusobnoj poslovnoj suradnji kojim će se osnovati Županijski vatrogasni operativni centar sa sjedištem u Virovitici. Ugovor su potpisali predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković i zapovjednik JVP Grada Virovitice Anto Tutić, a potpisivanju su nazočili i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i članica Stožera civilne zaštite Grada Virovitice Sanja Kirin. 

Potpisivanjem Ugovora vatrogastvo Virovitičko-podravske županije nalazit će se pod Županijskim vatrogasnim operativnim centrom u Virovitici gdje će se s jednog mjesta rukovoditi, upravljati i pozivati svi operativni vatrogasci za sve vatrogasne intervencije s područja Virovitičko-podravske županije. 

Ovo je povijesni dan u kojem ujedinjujemo vatrogastvo cijele naše županije. Zajedničkim snagama u Županijskom centru, gdje će se nalaziti telefonska centrala s brojem 193, svi naši građani moći će dobiti naše vatrogasce i sve potrebne informacije vezane za intervencije koje podižu vatrogasne djelatnosti. Trenutno se radi na infrastrukturi koja nije fizički vidljiva, već se odnosi na opremanje i formiranje sustava. Inače, imamo 54 dobrovoljne vatrogasne postrojbe i dvije javne vatrogasne postrojbe, a vatrogastvo naše županije je na prilično visokom nivou. Vatrogasci su opremljeni te redovno radimo na edukacijama, osposobljavanju i vatrogasnim vježbama. Ovo je još jedan korak u samom našem sustavu upravljanju gdje će se sada osjetiti pomak prema gore – rekla je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus i naglasila kako građani neće osjetiti preseljenje ni formiranje Centra.

Zapovjednik JVP Grada Virovitice Anto Tutić istaknuo je kako će novi Centar omogućiti sustav koji će podići kvalitetu vatrogasnih usluga i zaštite na novu razinu.

U suradnji s Vatrogasnom zajednicom županije, Javna vatrogasna postrojba Grada Virovitice podržava projekt osnivanja Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Virovitici gdje će se, uz sve napore zaposlenika da se osposobe za širi rad cijele zajednice, primati dojave na području cijele županije. U dogledno vrijeme, osposobit ćemo i opremiti prostor da bude što kvalitetniji i za naše djelatnike i za građane. Trenutno imamo 19 operativnih vatrogasaca te ćemo zaposliti još njih troje kako bismo upotpunili postrojbu s 22 vatrogasca koje nam nalaže plan i procjena – rekao je Tutić.

Ovaj korak ka ujedinjenju vatrogastva donosi mnoge prednosti, uključujući bržu reakciju na intervencije, bolju koordinaciju i efikasniju raspodjelu resursa, što će u konačnici rezultirati većom sigurnošću građana Virovitičko-podravske županije.

(nm/www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button