DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

U Virovitici obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U četvrtak, 22.09.2022. godine, Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Virovitičko-podravske županije obilježio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama* u Virovitici predstavljanjem promotivnog materijala koji je nastao u sklopu njihova rada.

Cilj predstavljanja materijala jest informiranje građana i građanki o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške žrtvama koje nam omogućavaju institucije i mehanizmi Republike Hrvatske. Nasilje je kršenje temeljnih ljudskih prava i ono utječe ne samo na žrtvu nego i na cijelu zajednicu. Važno je poslati jasnu poruku žrtvama da smo spremni pružiti im pomoć i podršku.

Žrtve se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, a razlozi za to su višestruki od ekonomske ovisnosti o nasilniku, straha za sebe i djecu, srama od osude bližnjih i okoline, te još uvijek nedovoljne podrške žrtvama kada odluče prekinuti nasilnu vezu.

U cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera.
Promotivni materijal se emitira na video zaslonu koji se nalazi ispred robne kuće u Virovitici
uz sponzorstvo Go2Digital medijske tvrtke koja je specijalizirana za digitalno vanjsko
oglašavanje na Hrvatskom tržištu.

*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se, prema odluci Hrvatskoga
sabora, od 2004. godine u spomen na tragičan događaj u kojem su tri žene izgubile svoj život.

(Izvor: Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji VPŽ)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button