DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U tijeku pripreme za nastavak aktivnosti projekta „Zlatne sedamdesete“ koje su slatinski umirovljenici stopirali zbog pandemije COVID-19

Slatinska Udruga umirovljenika u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, izradila je projekt pod nazivom „Zlatne sedamdesete“ koji se financira sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 79.000,00 kn.

Projekt je započeo s realizacijom početkom veljače ove godine s ciljem da se starije osobe uključe u život zajednice organiziranjem dnevnih aktivnosti za starije osobe s područja Grada Slatine, te da im se poboljša kvaliteta života.

Zbog situacije s koronavirusom sredinom ožujka prekinute su projektne aktivnosti spomenutog projekta sukladno preporukama i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Budući da je ovih dana došlo do djelomičnog popuštanja mjera, predsjednik Udruge umirovljenika Slatina Vladimir Domić sazvao je sastanak na kojemu su, pridržavajući se svih preporuka osobito, propisanog razmaka i higijenskih uvjeta, nazočile tajnica Udruge Nada Nikšić, voditeljica projekta „Zlatne sedamdesete“ Nikolina Mažar i viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata Gradske razvojne agencije Slatine, Marija Boroša.

Tijekom sastanka predsjednik Domić iznio je sažetak do sada odrađenih aktivnosti i nabavljene opreme, te naglasio kako je početkom travnja poslan dopis nadležnom Ministarstvu o obustavi projekta.

– Iako zbog novonastale situacije nismo u mogućnosti organizirati najavljene aktivnosti zaposlenoj voditeljici projekta isplaćivat će se redovna plaća budući da za vrijeme pandemije koronavirusa intenzivno pomaže članovima Udruge umirovljenika Slatina kojima je na raspolaganju kod nabave kućnih potrepština, namirnica, lijekova i sl. Kada se situacija normalizira te se nastave planirane projektne aktivnosti, voditeljica projekta Nikolina Mažar nadoknadit će ugovorenu satnicu radom 6 ili 8 sati umjesto 4 sata dnevno, – rekao je Domić, te naglasio kako je sada najvažnije preživjeti ovu krizu u kojoj članovi udruge zbog svoje životne dobi spadaju u najrizičniju skupinu populacije.

Nastavak provedbe projekta „Zlatne sedamdesete“ ovisi o daljnjim popuštanjima mjera stoga će se s pokretanjem projektnih aktivnosti sačekati odobrenje Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Isto tako zbog mjera zabrane javnog grupiranja, Udruga nije mogla organizirati ni godišnju Skupštinu, a navedenim mjerama morat će se prilagoditi i sastanak Izvršnog odbora Udruge, no unatoč svemu intenzivno se radi na pripremama kako bi, kada se situacija normalizira, bilo sve spremno.
Među prvim aktivnostima svakako će biti edukacije informatičke pismenosti s ciljem povećanja informatičkog znanja i osposobljavanja članova Udruge za samostalno korištenje računala u njihovim svakodnevnim aktivnostima, a uslijedit će predavanja, radionice, izleti…

Zbog smanjenog kretanja za vrijeme pandemije za umirovljenike će čim prije biti organizirani sati tjelovježbe i šetnje, što im je uz druženje najviše nedostajalo, a kada bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi slatinski će umirovljenici to svakako proslaviti na plesnom podiju.

Kako bi članovi Udruge i šira javnost bila informirana o provedbi projekta, u pripremi su letci koji će biti podijeljeni umirovljenicima, te plakati koji će biti postavljeni na vidljiva mjesta u gradu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button