NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

U tijeku prijave za besplatno predavanje o solarnoj energiji za kućanstva koje će se u Slatini održati 8. studenog

Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga dijeli sve ključne informacije o korištenju solarne energije po hrvatskim gradovima, a Slatina je na rasporedu 8. studenog.


Zelena energetska zadruga (ZEZ), u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provodi turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima. Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 11 novih gradova, što uključuje i Slatinu 8. studenog.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija. “Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 11 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

“S 0,5% električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

Pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u Slatini da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/eSLS7ZVPdfazhxWH6. Edukacija će se održati u ponedjeljak, 8. studenog, u prostorima EPIcentra Sequoia Slatina u 16 sati.

Cjelokupan raspored turneje Dobra energija može se naći na web stranici Zelene energetske zadruge www.zez.coop.

(mf/Izvor: Grad Slatina)

KONTAKT ZA MEDIJE

Kristina Lauš, Zelena energetska zadruga

095 8854 801

kristina.laus@zez.coop

 

KONTAKT GRAD SLATINA

Jurica Culej, viši stručni suradnik za gospodarstvo i projekte

091 6009 299

jurica.culej@slatina.hr

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button