NASLOVNICAŽUPANIJA

U Tehnološko – inovacijskom centru Virovitica održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Virovitičko – podravska županija bila je domaćin sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a sastanak je održan u Tehnološko – inovacijskom centru u Virovitici. 

U komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu, prije točno sedam godina – 19. prosinca 2016. godine.

Nazočnima su se uvodno obratili uz premijera Andreja Plenkovića, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Dnevni red današnjeg sastanka obuhvatio je teme o Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijskoj potpori jedinicama područne (regionalne) samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja te industrijskoj tranziciji Hrvatske – jačanje regionalnog gospodarstva.

Premijer Plenković u svom je uvodnom govoru pohvalio sve poteze koji su doveli do veće funkcionalne i fiskalne decentralizacije, a što je bila želja svih župana iskazana na prvom sastanku u Zagrebu.

Tome je, naglasio je, posebno pridonio novi paket poreznih zakona koji stupaju na snagu od 1. siječnja 2024., a koji je dodatno ojačao lokalnu autonomiju i nadležnosti u području porezne politike.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Plenković naglasio je da je ona vrlo stabilna i konsolidirana, s projiciranim rastom BDP-a od 2,8 posto, inflacijom koja se smanjuje, smanjenim udjelom javnoga duga u BDP-u koji je na 60,7 posto te visokim stupnjem povjerenja građana u javne financije iskazanom pri ulaganju u državnu obveznicu i trezorske zapise. Uz to, naglasio je, Hrvatska ima najviši kreditni rejting u svojoj povijesti.

Stopa zaposlenosti u mandatu ove Vlade podignuta je sa 63 na 71 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena s 10 na 5 posto. Prosječna neto plaća porasla je u proteklih sedam godina za 54 posto, dok je minimalna plaća u istom razdoblju porasla za čak 103 posto, a mirovine su prosječno povećane za 192 eura.

Dodatno je naglasio kako je prema  kvalifikaciji Svjetske banke Hrvatska uvrštena u napredna gospodarstva.

“Mi više nismo gospodarstvo u tranziciji i zemlja u razvoju. Mi smo među 38 razvijenih zemalja”, istaknuo je dodavši da nam je jedino preostalo ostvariti članstvo u OECD-u, što se očekuje 2026. godine i čime će se zaokružiti cijela priča međunarodnog gospodarskog i financijskog pozicioniranja Hrvatske.

Uz demografiju, digitalizaciju i dekarbonizaciju, što su temeljne piste razvoja Hrvatske u idućem razdoblju, naveo je premijer, ključno mora biti i obrazovanje.

Župan Igor Andrović zahvalio se svim nazočnima koji su prisustvovali radnom dijelu sastanka, ali ujedno time posjetili Virovitičko – podravsku županiju. Naglasio je kako je sastanak obuhvatio nekoliko izuzetno važnih tema za sve županije. Najveći naglasak stavio je na područje obrazovanja jer danas djeca u našoj županiji idu u nove vrtiće, pohađaju nove i obnovljene škole, učenici osnovnih škola imaju besplatnu prehranu, besplatne udžbenike kao i besplatan javni prijevoz za osnovnoškolce, sve to znatno olakšava situaciju za naše obitelji i roditelje. Uz područje obrazovanja, župan je istaknuo i sve važne projekte koji se provode ili se planiraju provesti u područjima zdravstva i gospodarstva. Naglasak je stavio i na kulturnu i prirodnu baštinu kojom Virovitičko – podravska županija bilježi brojne posjete i dolaske turista. Uz osvrt na sve ostvarene rezultate i realizirane projekte župan Igor Andrović zahvalio se Vladi na kontinuiranim sastancima, spomenuo je kako županija ima brojne ideje i planove za koje vjeruje da će se realizirati, a sve sa željom daljnje uspješne suradnje s Vladom Republike Hrvatske. 
(vlada.gov.hr, vpz.hr, Fotografije: vlada.gov.hr, Ivana Gusak Galić, Tin Szabo, Ivana Ognjenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button