DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICAŽUPANIJA

U Šumariji Voćin u organizaciji Uprave šuma Slatina održana terenska nastava studenata Šumarskog fakulteta

Uprava šuma podružnica Slatina je 7. lipnja 2023. bila domaćin terenske nastave studenata Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Terenska nastava iz predmeta Ekologija šuma je za studente druge godine preddiplomskog studija Šumarstvo u dogovoru s prof.dr.sc Ivicom Tikvićem organizirana na području Šumarije Voćin.

Kod Lovačkog doma Đedovica studente  su dočekali Nataša Rap, rukovoditeljica Odjela za ekologiju i zaštitu šuma i Matija Cvekan, upravitelj Šumarije Voćin. Nakon kratkog uvodnog predavanja gdje su studenti saznali nešto više o Upravi šuma podružnici Slatina i Šumariji Voćin studenti su zajedno s domaćinima obišli obližnje šume te su između ostalog vidjeli spomenik prirode ‘Dva hrasta’ – radi se o dva primjerka hrasta kitnjaka procijenjene starosti oko 400 godina od kojih se jedan prije nekoliko godina  zbog starosti i oštećenja srušio, a drugi još stoji te širinom debla i visinom zadivljuje posjetitelje.         

Specifičnost Šumarije Voćin su prekrasne prirodne šume bukve i jele koje se odlično same pomlađuju te su studenti mogli vidjeti dobre primjere gdje se način gospodarenja prilagođava uvjetima u sastojini. Domaćini su sa studentima razgovarali o povijesti šumarstva u ovim krajevima, vrstama sastojina koje tu dolaze i načinima gospodarenja, stanju glavnih vrsta stabala (vitalnost, raznolikost, potencijalne bolesti i štetnici, monitoring). Posebno su istaknute općekorisne funkcije šuma a studenti su se uz profesorov poticaj i povezivanje dobivenih informacija s gradivom nastavnog predmeta aktivno uključili u raspravu.

(nm/Izvor: Nataša Rap)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button