DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U SŠ Marka Marulića u Slatini održana edukativno-informacijska tribina na temu razdvajanja reciklabilnog otpada

Tvrtka Slatina kom d.o.o. organizirala je još jednu edukativno-informacijsku tribinu iz svog ciklusa na temu razdvajanja reciklabilnog otpada.
Tribina je ovoga puta bila namijenjena djelatnicima Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su tom prigodom istaknuli veliki problem što učenici u svojoj tinejdžerskoj dobi ne pridaju dovoljnu pažnju okolišu i njegovom uređenju, a osobito recikliranju.
Dok vrtićarci u svojim vrtićima svakodnevno uče o recikliranju i razvrstavanju reciklabilnog otpada, doznajemo kako su srednjoškolci po tom pitanju nedisciplinirani.

Stoga su djelatnice Slatina koma Dubravka Repić i Lara Nenadović djelatnicima  škole i pojedinim profesorima opisale proces recikliranja, počevši od pojedinačnog razvrstavanja reciklabilnog otpada, pa sve do konačnog zbrinjavanja istog.

Na taj su način dobili sve potrebne informacije o načinu zbrinjavanja svih vrsta reciklabilnog otpada, te dobili odgovore na brojna pitanja, najčešće vezana uz pojedinu ambalažu i pravilan spremnik/vrećicu za njihovo odlaganje.

Također su pojasnile proces recikliranja u školi te dale detaljne upute za educiranje učenika o istom, a kako bi im se taj posao što više olakšao dobili su i brošure s uputama o razdvajanju otpada.

Profesorica Jasna Asić željela se informirati o zbrinjavanju pesticida, herbicida i fungicida budući da kroz nastavu s učenicima poljoprivrednog smjera dobivaju i takav otpad kao i ostatke biljnih vrsta iz plastenika te lišće i granje iz školskog voćnjaka koje isto tako treba zbrinuti na kvalitetan način.

Tvrtka Slatina kom redovito, prema već utvrđenom rasporedu odvozi biorazgradivi otpad, a tijekom edukacije smo doznali kako se opasni otpad zbrinjava svake godine na prostoru stare tržnice u Slatini u rujnu ili listopadu.

Jedno od pitanja koje je najviše zanimalo školske čistačice bilo je vezano uz zbrinjavanje papirnatih vrećica od peciva sa sitnim ostatcima kreme ili različitih punjenja, te kartonskih kutija od pizze s minimalnim ostatcima kečapa i sl., a odgovor je bio kako takav reciklabilni otpad treba odložiti u spremnike za papir.

Zaključak edukacije bio je kako bi se svi građani trebali uključiti u recikliranje te razdvajati reciklabilni otpad, a kućnim primjerom djeca bi takvo ponašanje prenijela u vrtiće i škole te druge ustanove što bi itekako utjecalo na ljepši i zdraviji okoliš svih nas.
(mf/Izvor: Slatina kom)

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button