KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina obilježen Arduino day

Arduino day međunarodni je događaj koji se obilježava svake godine 27. ožujka. Uz još jednu osnovnu školu, Srednja škola Marka Marulića Slatina jedina je srednja škola iz Hrvatske koja je obilježila ovaj datum.
Cilj ovog zanimljivog događanja je online okupljanje osoba koje su na bilo koji način povezane s Arduinom. Arduino je računalna platforma koja omogućuje spajanje računala s fizičkim svijetom te kreiranje elektroničkih projekata.

Koliko rad s ovom otvorenom i razvojnom platformom može biti zanimljiv, inovativan i kreativan pokazali su učenici 3. razreda elektrotehnike SŠ Marka Marulića Slatina Mateo Šerer, Luka Predrevac, Josip Maroš i Antonio Tuzlak uz mentorstvo profesora Darka Špoljarića.
Naime, oni su svim zaljubljenicima u Arduino predstavili svoje radove, podijelili iskustva i znanja koja imaju te sudjelovali u online edukacijama i raspravama na temu Arduina. Osim već poznatih društvenih igara koje su razvili predstavili su i novi proizvod, elektroničku bravu s RFID kontrolom pristupa (https://youtu.be/JoCrMDMCxHQ).
Osim što je dobar primjer uporabe Arduina ona će svoju praktičnu primjenu naći u budućem laboratoriju za umjetnu inteligenciju koji će se u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina uskoro otvoriti.

Elektronička brava koristi RFID tehnologiju (radio-frequency identification) koja pomoću magnetskog polja komunicira između prijemnika i predajnika bežičnim putem. Bravom upravlja Arduino Uno, svi podaci prikazuju se na LCD displayu i pohranjuju na SD karticu, a otključavanje i zaključavanje popraćeno je zvučnim i svjetlosnim upozorenjima i prikazima.

Unatoč činjenici da se navedeni učenici SŠ Marka Marulića Slatina Arduinom bave tek nekoliko mjeseci na dodatnoj nastavi rezultati i projekti koje su predstavili stavljaju ih uz bok s njihovim vršnjacima u Europi i svijetu koji se time puno dulje bave.
(mf/Izvor: SŠ M. Marulića Slatina, prof. Darko Špoljarić)

https://youtu.be/JoCrMDMCxHQ

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button