DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U spomen sobi Milka Kelemena predstavljen program 26. Međunarodnog glazbenog festivala DMK

Danas je u spomen sobi Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju u Slatini upriličena konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 26. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.
Konferencija je kao i prošle godine trebala biti održana 30. ožujka na dan obilježavanja rođenja maestra Kelemena no zbog pandemije COVID-19 upriličena je uoči samog početka festivala koji će se održati od 8. do 18. listopada.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica koji je istaknuo da se ovogodišnji Festival održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Supokrovitelji su Grad Slatina, Ministarstvo kulture, Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Grada Slatine i brojni drugi, a Glazbena škola Milka Kelemena Slatina po drugi puta je glavni suorganizator.

– Prošlogodišnji festival obilježio je rad proteklih 25 godina postojanja festivala, ta se tradicija nastavlja i dalje, a ove ćemo godine, unatoč novonastaloj situaciji s koronavirusom pokušati zadržati prošlogodišnji nivo kvalitetnim programom, – rekao je gradonačelnik Grada Slatine i član Festivalskog odbora Denis Ostrošić pozdravljajući sve prisutne, te izrazio žaljenje što će ove godine izostati međunarodni karakter festivala.
Ukoliko se situacija s koronom normalizira moskovski Ansambl za suvremenu glazbu nastupit će iduće godine i obogatiti program 27. festivala koji je već u pripremi.

Predstavljajući glazbeni dio programa, Brzica je naglasio kako je ovogodišnji program pripremilo Programsko vijeće koje čine profesori Berislav Šipuš, Goran Končar, Zdravko Šljivac i Antonio Brzica, te počasna predsjednica Jadranka Srdoč.

Na svečanom otvorenju 9. listopada nastupit će Gudački kvartet Sebastian koji ove godine proslavlja 30 godina svoga rada.
Osim njih ovogodišnji festival ponudit će vrhunske domaće glazbenike, tako će pred slatinskom publikom nastupiti:  Katedralni zbor Chorus Angelicus iz Varaždina, Kvartet Papandopulo, zatim Matija Dedić, Zvjezdan Ružić i Goran Končar s izvrsnim programom imena „Kelemen i Jazz“ koji će se prenositi uživo putem društvenih mreža uz pomoć Turističke zajednice Grada Slatine čiji je pomoćnik direktora Hrvoje Valpovac također prisustvovao konferenciji.

U sklopu predstavljanja mladih virtuoza nastupit će Ivan Vihor na klaviru, a na svečanom zatvaranju nastupit će Cantus Ansambl za suvremenu glazbu koji vodi prof. Berislav Šipuš, te će se ove godine predstaviti programom Foretić vs. Kelemen.

Osim izvrsnih koncerata ovogodišnji festival DMK donosi i po jednu opernu i baletnu predstavu, tako da će se slatinskoj publici predstaviti Opera Pannonica – operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, te Baletni ansambl HNK iz Osijeka.

Vrlo bogat program započet će 8. listopada izložbom imena „Kelemenov pozdrav svijetu“ koju priprema Zavičajni muzej Slatina. O samoj izložbi na konferenciji je govorio v. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, a o Okruglom stolu „Kelemen kao učitelj i pedagog“ koji 13. listopada priprema Ogranak Matice hrvatske u Slatini govorila je njegova predsjednica Zorica Varga.

– Već 26-u godinu Zavičajni muzej Slatina aktivno participira u Danima Milka Kelemena, a cilj nam je prikazati umjetnički sadržaj vremena Milka Kelemena i njegovih suvremenika, njegovo djelovanje i samog Milka Kelemena, a ove godine uz malo drugačiji pristup upoznat ćemo Kelemena kao svjetskog putnika kroz njegovo putovanje koje je zabilježio fotografijama, a koje do sada nisu bile prikazane široj javnosti, – rekao je Đuričić.

– Matica Hrvatska Ogranak Slatina i Dani Milka Kelemena usko su povezani od samih njegovih početaka. Ove godine odlučili smo Kelemena predstaviti kao pedagoga čime se silno ponosio jer kako je rekao, to je najteži posao na svijetu. Na okruglom stolu na kojemu će sudjelovati profesori Goran Končar i Berislav Šipuš uz moderatoricu Sandu Vojković, Slatina će imati priliku upoznati Kelemena ne samo kao profesora kompozicije koju je predavao studentima diljem svijeta već i kao učitelja glazbe svima koji su odrasli i živjeli uz Kelemena, – istaknula je Zorica Varga.

Na kraju konferencije predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica zahvalio se prije svega Gradu Slatini koji 25 godina podupire festival i od samog je početka prepoznao značaj Milka Kelemena, te svima ostalima koji su također potpora Danima Milka Kelemena koji od utemeljenja 1995. godine, okupljaju svake godine u Slatini ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival posvećen.

Kako smo doznali u narednim danima Stožer civilne zaštite Grada Slatine izdat će određene upute vezane uz COVID-19 i Festival DMK, a kako je zbog koronavirusa ograničen broj posjetitelja za sve glazbene događaje potrebno se predbilježiti na email glazbenamilkakelemena.sl@optinet.hr ili na tel. 033-550-854. Za prvi event u sklopu programa, odnosno izložbu „Kelemenov pozdrav svijetu“ posjetitelji se mogu predbilježiti na brojeve 033/551-171, 099/547-0955 ili elektroničkom poštom: z.m.slatina@gmail.com.
(mf/Foto: Mihaela Feldi) 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button