DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Spomen sobi Milka Kelemena održan prvi dio današnjeg programa XXVIII.DMK-a

U današnjim poslijepodnevnim satima, održan je prvi dio današnjeg programa XXVIII. po redu festivala Dani Milka Kelemena, koji je u večernjim satima okrunjen svečanim otvaranjem i koncertom Cantus ansambla iz Zagreba pod ravnanjem profesora Berislava Šipuša. Ansambl je ovaj put predstavio tri nove skladbe triju mladih skladateljica koje su u proteklih nekoliko godina diplomirale kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. One su Linda Uran, Dora Remenarte i Helena Skljarov.

Ovaj prvi dio programa, u obliku predstavljanja naprijed spomenutih mladih skladateljica čije su skladbe izvedene tijekom večerašnjeg otvaranja festivala, održao se u Spomen sobi Milka Kelemena slatinskog Zavičajnog muzeja.

Ravnatelj slatinske Glazbene škole Milka Kelemena i predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica, pozdravio je prisutne ispred Organizacijskog odbora i Programskog vijeća. Istaknuo je da mu je čast što se ovaj događaj odvija baš u Spomen sobi Milka Kelemena jer smatra da je to baš pravo mjesto da se otvori jedan ovakav veliki događaj za naš grad i županiju. Naime, u zgradi sadašnjeg slatinskog Zavičajnog muzeja veliki Milko Kelemen je pohađao osnovnu školu. Brzica je u svome uvodnom govoru, također poželio svim sudionicima ovogodišnjeg festivala puno uspjeha u predstojećim danima odvijanja istoga.

Predstavljanje mladih skladateljica i njihovih djela vodila je dipl. muzikolog i prof. povijesti glazbe Srđana Vrsalović. Za početak se pozvala na profesora Berislava Šipuša, koji je u Programskom vijeću festivala DMK-a koji mu se i ove godine pridružio sa svojim Cantus ansamblom iz Zg, i to u večerašnjem otvaranju festivala. Profesor Šipuš, naime, puno zna o suvremenom stvaralaštvu i poticanju suvremenih djela i tu je njegova bliskost s Milkom Kelemenom. Već dvadeset godina Cantus ansambl radi na izvođenju suvremenih djela i na njihovom poticanju, tako da je u tome smislu prof. Šipuš i govorio tijekom ovog današnjeg događaja .

Skladateljice su imale zadatak napisati nova djela za večerašnji koncert upravo na narudžbu Cantus ansambla.

Saznali smo ponešto o njihovom radu, o njihovom stvaralaštvu i saznali smo ponešto o tome što znači napisati novo djelo.

„Agent vremena“ skladba je Linde Uran koju je napisala na tekst „o čovjekovoj prolaznosti“ prema vlastitom predlošku u koautorstvu s Jurjem Lukom Ozmazićem, dok je Dora Remenar za djelo pod naslovom Les roses de Saadi – Saadijeve ruže skladala na tekst francuske pjesnikinje iz 19. stoljeća Marceline Desbordes-Valmore.

Najiskusnija među trima autoricama, Helena Skljarov u djelu Ljudi, Zvijeri za četiri gudačka i četiri puhačka instrumenta koje priča „o transformaciji ljudi u zvijeri pomoću zvuka“, a uz elemente glazbenog teatra na kraju skladbe se otkrije koji je od svirača zvijer.

Ovom predstavljanju prisustvovali su profesori iz Osijeka i studenti Muzičke akademije u Osijeku koji su imali prilike osim naučiti ponešto od starijih i iskusnijih kolegica i postaviti im pitanja.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button