NASLOVNICAOPĆINE

U Sopju održana početna konferencija projekta „Zaželi – Općina Sopje“ vrijednog 357.000,00 eura

Danas (četvrtak) je u prostorijama Općine Sopje održana početna konferencija projekta „Zaželi – Općina Sopje“ (SF.3.4.11.01.0186).

Projekt je to koji Općina Sopje po prvi puta realizira samostalno dok je do sada u nekoliko projekata Zaželi sudjelovala samo kao projektni partner.

Projekt „Zaželi – Općina Sopje” vrijedan 357.000,00 eura financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda plus, u sklopu Poziva „Prevencija institucionalizacije” kroz Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.

Na samom početku sve nazočne pozdravio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je ujedno i predstavio projekt u sklopu kojega će kroz 36 mjeseci 7 djelatnica skrbiti o 45 krajnjih korisnika.

– Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i preveniranja institucionalizacije, odnosno uključivanje teže zapošljivih/ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika, osoba u starijoj životnoj dobi i odraslih osoba s invaliditetom pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.
Stoga je zaposleno sedam osoba kojima je posao pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom na području općine Sopje, – rekao je načelnik Androš istaknuvši nadu kako će se projekt odraditi do kraja bez većih problema, na zadovoljstvo i zaposlenih žena i krajnjih korisnika za koje su osim pomoći i podrške osigurani i higijenski paketi koje će dobivati jednom mjesečno.

Žene koje su zaposlene u sklopu ovoga projekta tom su prigodom dobile i potrebnu opremu koja će im omogućiti lakše obavljanje posla, ali prepoznatljivost na terenu.

– Drago mi je što smo kroz ovaj projekt imali priliku osigurati egzistenciju za sedam žena koje su bile evidentirane kao nezaposlene osobe u bazi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Slatina, te sam izuzetno zadovoljan što ćemo kroz ovaj projekt pomoći potrebitima na našem području koji će na taj način imati adekvatnu uslugu i pomoć, a to nam je i bio jedan od glavnih ciljeva proteklih godina, – zaključio je načelnik Androš zahvalivši se svima uključenima u ovaj projekt, a posebno Vladi Republike Hrvatske i resornom Ministarstvu na odobrenom projektu, kao i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije – VIDRA na pomoći u pripremi projektne dokumentacije ali i same realizacije.

Početnoj konferenciji uz žene zaposlene na projektu i djelatnike Općine Sopje nazočile su i voditeljica projekta „Zaželi – Općina Sopje” Ana Martinković Krištan i koordinatorica istoga Vlatka Androš te predstavnice VIDRA-e, voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Nataša Katalinić i viša savjetnica u istome Katarina Ivanac.

Zadovoljstvo projektom „Zaželi – Općina Sopje“ izrazila je i jedna od pružateljica usluga Marijana Rastija iz Sopja koja je tom prigodom s ostalim ženama podijelila svoja iskustva budući da je već radila na dva projekta Zaželi kojima je Općina Sopje bila projektni partner. Marijana se brine o šest korisnika kojima dolazi u isto vrijeme i oni to neizmjerno cijene. Uz pomoć i podršku u svakodnevnim egzistencijalnim potrebama, vodi brigu o nabavi namirnica i lijekova, a po potrebi odlazi s njima i k liječniku.

– Osim što mi je zaposlenje bilo neophodno drago mi je što sam uključena u ovaj projekt kako bih i osobno mogla dati svoj doprinos pri pomoći starijima i potrebitima na području naše općine kojih je na žalost sve više. Mladi odlaze, da tako kažem „trbuhom za kruhom“ a stariji ostaju i o njima nema tko brinuti.  Njihov osmjeh na licu kada im dođem na vrata ne može se s ničim usporediti. Zahvalnost u njihovom pogledu za moju pomoć i neke sitnice koje sami ne mogu napraviti, a njima puno znače, to je nešto neprocjenjivo, – ispričala nam je Marijana Rastija te dodala kako je korisnicima više od svega potreban razgovor i lijepa riječ.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button