NASLOVNICAOPĆINE

U Sopju održan radni sastanak na temu Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška

Jučer je u Sopju održan još jedan u nizu radnih sastanaka vezanih za Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška gdje je nazočne pozdravio pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška Siniša Hrgović, a potom i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

U ime Ministarstva poljoprivrede, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića nazočne je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom između ostaloga istaknula:
„Mi u Ministarstvu poljoprivrede dajemo veliku pažnju navodnjavanju.  Prošle je godine ovaj sustav kao nacionalni projekt pušten u pogon, a svaka izgradnja javne infrastrukture navodnjavanja ima smisla ako će je sutra netko koristiti. Nažalost prema nekim statistikama se danas navodnjava 1.5%, odnosno 2,2% poljoprivrednih površina. Vjerujemo da navodnjavanje može značajno poboljšati produktivnost naših proizvođača, olakšati im uvjete i smanjiti rizike, te povećati profitabilnost i u tu svrhu ćemo kao Ministarstvo poduprijeti sustav kroz mjere iz ruralnog razvoja, a ako one ne budu dovoljne razmatrat ćemo i nove.“

Sastanku su uz brojne poljoprivrednike prisustvovali i zamjenik župana Virovitičko-podravske županje Darko Žužak, privremeni pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Dario Ripli, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, predstavnik tvrtke Podravka d.d Koprivnica Zdravko Matota sa suradnicima, predstavnik tvrtke Vinka d.d. Vinkovci Ivica Kovačić, te predstavnici izraelske tvrtke Netafim.

U okviru sastanak održana je prezentacija o pokazateljima ekonomičnosti navodnjavanja u uvjetima kap na kap uz najosnovnije usporedbe do 10-ak kultura potencijalnih za uzgoj sadašnjih i budućih.

Predstavnici tvrtke Netafim, koja je vodeća svjetska tvrtka za navodnjavanje modernijim tehnologijama i metodama „kap na kap“ i rasprkivačima, koje su malo skuplje, ali dugoročno gledano imaju  najpraktičniji i najbolji intenzitet navodnjavanja i samog doprinosa u smislu podizanja prinosa i kvalitete,  informirali su nazočne s potencijalnim tehnološkim mogućnostima.

Uz iskustva u navodnjavanju na sastanku su poljoprivrednici dobili i informacije o mogućnostima  iznalaženja fonda za potporu nabave sustava korisnicima i mogućoj suradnji i proizvodnji.

„Cilj sastanka bio je na jednom mjestu okupiti proizvođače i korisnike, otkupljivače koji bi otkupili potencijalnu proizvodnju, zatim predstavnike lokalne samouprave, mjerodavne institucije, odnosno predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe čiji je zadatak objediniti ovaj sustav s ciljem da se pokuša iznaći model jednog programa koji bi bio za sufinanciranje opreme za sustave navodnjavanja, konkretno za ovaj naš Kapinci-Vaška, gdje bi onda i korisnici kao takvi mogli apsolvirati sa puno jeftinijim materijalnim sredstvima. Samim tim i proizvodnja bi bila jeftinija, ali prije svega najbitnija stvar je krenuti u nekakvu ozbiljnu priču s ozbiljnim otkupljivačima da se napravi jedan program i da taj sustav od sljedeće godine počne raditi punim kapacitetom, odnosno da svake godine počne raditi sa sve većim kapacitetom na obostrano zadovoljstvo i proizvođača i otkupljivača, a naravno i onih koji su uložili u taj sustav. Isto tako važno je da ta oprema kojom se može podignuti proizvodnja na temelju navodnjavanja bude subvencionirana, odnosno što jeftinija.

U sklopu ovog projekta radi se o površini 1260 hektara koja je obuhvaćena sustavom navodnjavanja gdje se površina natapa vodom iz rijeke Drave.
Prema podatcima Agencije za plaćanje, 80-tak korisnika koriste potpore za oko 1180 ha u sustavu što je cca. 95%.
Na sastanku je također otvorena ideja sa zainteresiranim tvrtkama za intenzivnu proizvodnju povrtlarskih i ratarskih kultura, a pokazale su se i naznake za sjemensku proizvodnju.“
– rekao je pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška Siniša Hrgović.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button