Home / NASLOVNICA / U Sopju održan radni sastanak na temu Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška

U Sopju održan radni sastanak na temu Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška

Jučer je u Sopju održan još jedan u nizu radnih sastanaka vezanih za Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška gdje je nazočne pozdravio pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška Siniša Hrgović, a potom i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

U ime Ministarstva poljoprivrede, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića nazočne je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom između ostaloga istaknula:
„Mi u Ministarstvu poljoprivrede dajemo veliku pažnju navodnjavanju.  Prošle je godine ovaj sustav kao nacionalni projekt pušten u pogon, a svaka izgradnja javne infrastrukture navodnjavanja ima smisla ako će je sutra netko koristiti. Nažalost prema nekim statistikama se danas navodnjava 1.5%, odnosno 2,2% poljoprivrednih površina. Vjerujemo da navodnjavanje može značajno poboljšati produktivnost naših proizvođača, olakšati im uvjete i smanjiti rizike, te povećati profitabilnost i u tu svrhu ćemo kao Ministarstvo poduprijeti sustav kroz mjere iz ruralnog razvoja, a ako one ne budu dovoljne razmatrat ćemo i nove.“

Sastanku su uz brojne poljoprivrednike prisustvovali i zamjenik župana Virovitičko-podravske županje Darko Žužak, privremeni pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Dario Ripli, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, predstavnik tvrtke Podravka d.d Koprivnica Zdravko Matota sa suradnicima, predstavnik tvrtke Vinka d.d. Vinkovci Ivica Kovačić, te predstavnici izraelske tvrtke Netafim.

U okviru sastanak održana je prezentacija o pokazateljima ekonomičnosti navodnjavanja u uvjetima kap na kap uz najosnovnije usporedbe do 10-ak kultura potencijalnih za uzgoj sadašnjih i budućih.

Predstavnici tvrtke Netafim, koja je vodeća svjetska tvrtka za navodnjavanje modernijim tehnologijama i metodama „kap na kap“ i rasprkivačima, koje su malo skuplje, ali dugoročno gledano imaju  najpraktičniji i najbolji intenzitet navodnjavanja i samog doprinosa u smislu podizanja prinosa i kvalitete,  informirali su nazočne s potencijalnim tehnološkim mogućnostima.

Uz iskustva u navodnjavanju na sastanku su poljoprivrednici dobili i informacije o mogućnostima  iznalaženja fonda za potporu nabave sustava korisnicima i mogućoj suradnji i proizvodnji.

„Cilj sastanka bio je na jednom mjestu okupiti proizvođače i korisnike, otkupljivače koji bi otkupili potencijalnu proizvodnju, zatim predstavnike lokalne samouprave, mjerodavne institucije, odnosno predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe čiji je zadatak objediniti ovaj sustav s ciljem da se pokuša iznaći model jednog programa koji bi bio za sufinanciranje opreme za sustave navodnjavanja, konkretno za ovaj naš Kapinci-Vaška, gdje bi onda i korisnici kao takvi mogli apsolvirati sa puno jeftinijim materijalnim sredstvima. Samim tim i proizvodnja bi bila jeftinija, ali prije svega najbitnija stvar je krenuti u nekakvu ozbiljnu priču s ozbiljnim otkupljivačima da se napravi jedan program i da taj sustav od sljedeće godine počne raditi punim kapacitetom, odnosno da svake godine počne raditi sa sve većim kapacitetom na obostrano zadovoljstvo i proizvođača i otkupljivača, a naravno i onih koji su uložili u taj sustav. Isto tako važno je da ta oprema kojom se može podignuti proizvodnja na temelju navodnjavanja bude subvencionirana, odnosno što jeftinija.

U sklopu ovog projekta radi se o površini 1260 hektara koja je obuhvaćena sustavom navodnjavanja gdje se površina natapa vodom iz rijeke Drave.
Prema podatcima Agencije za plaćanje, 80-tak korisnika koriste potpore za oko 1180 ha u sustavu što je cca. 95%.
Na sastanku je također otvorena ideja sa zainteresiranim tvrtkama za intenzivnu proizvodnju povrtlarskih i ratarskih kultura, a pokazale su se i naznake za sjemensku proizvodnju.“
– rekao je pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška Siniša Hrgović.
(mf/Foto: Robert Turkalj)

x

Check Also

Dar ljubavi kroz dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi na Valentinovo

14. veljače na Valentinovo Gradsko društvo Crvenog križa Slatina organiziralo je dvije akcije dobrovoljnog darivanja ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org