NASLOVNICAOPĆINE

U Sopju obilježena 32. obljetnica oslobađanja karaula Zanoš i Bobrovac

Dana 16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini, a istoga dana oslobođena je i karaula Zanoš u Kapincima, te dan poslije karaula Bobrovac u Noskovcima. Tim povodom jučer (subota) je u Sopju obilježena 32. obljetnica oslobađanja spomenutih karaula.
 
Obilježavanje je započelo dočekom trkača, članova Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, koji su istrčali dionicu od nekadašnje karaule Zanoš do središta Sopja. Svečanost je nastavljena odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona uz spomen ploču kod Zdenca života, a počast su odali: načelnik Općine Sopje Berislav Androš, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović, vijećnici sopjanskog Općinskog vijeća, slatinski dogradonačelnik i i dopredsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, izaslanik virovitičko-podravskog župana i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, te predstavnici braniteljskih udruga i stanovnici općine Sopje. Molitvu je predvodio sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc.  
 
Nakon odavanja počasti, a poslije intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima minutom tišine, sve je uzvanike u sopjanskom mjesnom domu pozdravio domaćin, načelnik Općine Sopje Berislav Androš zahvalivši im se na odazivu, a posebnu zahvalu je uputio sudionicima događaja iz 1991. godine, oslobađanja karaula. Zahvalu na pozivu na obilježavanje ovog važnog događaja, načelniku Androšu izrekao je slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić. Izaslanik virovitičko-podravskog župana Mato Bubaš prisjetio se važnosti oslobađanja vojnih objekata na području županije iz ruku tzv. JNA, jer su tako hrvatski branitelji došli do znatne količine oružja s kojim su uspješno obranili svoja područja, sve do konačnog izgona srpskih paravojnih snaga iz okupiranih mjesta u prosincu 1991. godine. Kako su oslobođene karaule Zanoš i Bobrovac, prisjetio se jedan od sudionika događanja, hrvatski branitelj Tomislav Sopjanac. 
 
Od nekadašnje karaule Zanoš u Kapincima do središta Sopja po kiši su trčali: Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Josip Bukovac, Davor Čiček i Robert Knapić, uz logističku potporu Ivane Novak i DVD-a Sopje.
mf (adf; Foto: D. Fišli, I. Novak)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button