NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

U Slatinskom Drenovcu predstavljen ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir

Danas je u Slatinskom Drenovcu održana tiskovna konferencija na kojoj su ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac te direktorica Turističke zajednice područja Vrata Papuka Ana Marunica u nazočnosti svog suradnika Mislava Šljivca, predstavili najveću kulturno-turističku manifestaciju ovoga područja – Srednjovjekovni viteški turnir.

Tako smo doznali kako će se Viteški turnir ove godine po prvi puta održati „na vratima Papuka“, odnosno na livadi uz potok u Slatinskom Drenovcu 2. i 3. rujna u organizaciji Javne ustanove Park prirode Papuk, Turističke zajednice Vrata Papuka, Općine Čačinci i Udruge Red vitezova Ružice grada.

– Srednjovjekovni viteški turnir na području Parka prirode Papuk organiziramo od 2013. godine. Manifestacija je to koja svake godine privuče nekoliko tisuća posjetitelja i kao takva je od velikog značaja kako za promociju našeg predivnog Papuka tako i kontinentalnog turizma uopće. Veselimo se što se ova tradicija nastavlja unatoč iznimno zahtjevnoj organizaciji budući da se radi o jednoj od najvećih manifestacija, ne samo na području Parka već i šire, a uz već spomenutih nekoliko tisuća posjetitelja okuplja i preko 150 sudionika kojima je uz lokalne vitezove zadatak uprizoriti autentičnu srednjovjekovnu atmosferu, – istaknuo je uvodno Jurenac izrazivši nadu kako će i ovogodišnja manifestacija opravdati očekivanja te na najbolji mogući način prezentirati srednjovjekovnu povijest u srcu Parka prirode Papuk.

Na ovogodišnjem Srednjovjekovnom viteškom turniru sudjelovat će Red Vitezova Ružice grada, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Dubovački streličari, Kliški Uskoci, Koprivnički mušketiri i haramije, Red Srebrnog zmaja, Udruga Grofice Konjski, Vitezovi vranski, Viteški red sv. Nikole, Streličari Krvavog mosta, Udruga sv. Juraj Đurđevac te kao posebna povijesna priča viteški red iz Slovačke Agentura Hector kao vitezovi na konjima koji će prikazati obučavanje, vještine i autentične viteške borbe na konjima.

Direktorica Turističke zajednice Vrata Papuka Ana Marunica potom je predstavila dvodnevni program koji obiluje atraktivnim sadržajima koji će svakako privući veliki broj djece i odraslih.

– Livada uz potok u Slatinskom Drenovcu 2. i 3. rujna vraća se u Srednji vijek gdje će sve naše posjetitelje dočekati predivni prizori oživljene i rekonstruirane povijesti. Osim što je promijenio lokaciju održavanja važno je napomenuti da je ove godine naš Viteški turnir i međunarodnog karaktera budući da će se predstaviti i jedna udruga iz Slovačke te dvije viteške udruge iz Mađarske.

Posjetitelji će imati priliku zaroniti u povijest, gdje će svaki detalj biti pažljivo rekonstruiran kako bi se dočarala autentična srednjovjekovna atmosfera. Stoga će posjetitelji u Slatinskom Drenovcu moći vidjeti viteške borbe i streličarske turnire, tu je bogat i atraktivan program za djecu sa zanimljivim radionicama, a najatraktivniji dio zasigurno su rekonstrukcije povijesnih bitaka, – rekla je Marunica te iznijela detaljan program.

Za vrijeme trajanja Viteškog turnira osigurana je eno-gastronomska ponuda za sve posjetitelje, a spomenute događaje pratiti će i sajam suvenira i starih obrta.

Organizatori su osigurali prodaju ulaznica na tri punkta na ulazu u Slatinski Drenovac kao i dovoljan broj parkirališnih mjesta budući da će promet na području održavanja turnira biti zatvoren.
Cijena ulaznica za odrasle bit će 4 eura, za djecu 3 eura, a u cijenu ulaznice uračunata je i vožnja autobusom do Jankovca za sve one posjetitelje koji uz Viteški turnir budu željeli obići i taj dio Parka prirode Papuk.

Slatinski Drenovac jedan je neotkriveni dragulj i upravo održavanjem Viteškog turnira ovdje na neki će se način rasteretiti Jankovac koji je i inače prekapacitiran posjetiteljima, a netaknuta priroda kojom obiluje cijelo područje Parka prirode Papuk je upravo ono što posjetitelji traže, – zaključila je direktorica Turističke zajednice Vrata Papuka Ana Marunica.

Na kraju se ravnatelj Parka i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac zahvalio svima koji su se na bilo koji način uključili u pripremu ove povijesne priče, a bez kojih, kako je istaknuo, sve ovo ne bi bilo moguće.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, TZ Vrata Papuka)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button