DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatinskom Drenovcu obilježena obljetnica pogubljenja nevinih hrvatskih žrtava za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata

U organizaciji Općine Čačinci te Udruga Hrvatski domobran Orahovica i Slatina u Slatinskom Drenovcu kod spomen križa i spomen grobišta pogubljenim Hrvatima u vrijeme II. svjetskog rata održana je obljetnica pogubljenja nevinih hrvatskih žrtava za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Obljetnici su nazočili načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac, dogradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog i slatinskog područja.

Ove godine nije bilo komemorativnog skupa zbog situacije s koronavirusom, ali kako je naglašeno nevine hrvatske žrtve se nikada ne smiju zaboraviti. Proučavajući događanja na ovom području iz vremena II. svjetskog rata, orahovački kroničar i dopredsjednik Udruge Hrvatski domobran Orahovica Miroslav Gazda je prilikom prijašnjih komemoracija naglasio kako je Slatinski Drenovac bio radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan već koncem 1942. godine u koji su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici, ali i veliki broj civila koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku i nakon odrađenog vremena provedenog na prisilnom radu u Drenovcu, zarobljeni vojnici i civili su likvidirani, a na njihova mjesta dovođeni su novi. Isto tako, tu je dovedena i kolona vojnika i civila s tzv. Križnog puta i tu su ih sve poubijali, stoji u izlaganjima Miroslava Gazde.

Nazočni su počast odali polaganjem vijenaca i lampiona kod spomen križa te ispred kosturnice.

– Ove godine smo ovu obljetnicu morali obilježiti nešto skromnije, ali jednako časno i ponosno. Svako hrvatsko ime mora vječno stajati u našim srcima i nikada ne smije biti zaboravljeno i zato smo i mi mlađi, posebno kao dužnosnici, ovdje kako bi prenosili istinu i sjećanje na njih – rekao je načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac.

Predsjednik ZUiČ HVIDR-e Mato Bubaš naglasio je kako je ovo obilježavanje i dio projekta županijske HVIDR-e.

-Riječ je o projektu koji nosi naziv “Nevine žrtve Četekovac – Drenovac” u sklopu kojeg se održava hodnja te polaganje u oba mjesta. Danas smo dogovorili kako će od iduće godine biti utanačen jedan datum ove komemoracije kako bi se okupili u što većem broju jer ove nevine žrtve to itekako zaslužuju – rekao je Bubaš.

Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Slatina Ivan Levar naglasio je važnost sjećanja na ove nevine hrvatske žrtve.

-Hvala svima koji su došli, sudjelovali na ovom sjećanju na ovom mjestu gdje su stradale nevine hrvatske žrtve. Znamo da se nekada nije smjelo niti govoriti o ovim žrtvama, a danas smo ponosni što je napravljena kosturnica i što im se možemo pokloniti. Dok je nas, dok smo živi bit ćemo svjedoci tih događanja, i održavat će se Sveta misa na ovom prostoru jer to je najmanje što možemo pokloniti žrtvama Slatinskog Drenovca – rekao je Levar.

Sjećanje je završeno Svetom misom u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Čačincima.
mf (www.icv.hr, vg/Foto: V. Grgurić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button