DOGAĐANJANASLOVNICA

U SLATINSKOJ ŽUPI SV. JOSIPA – Sakrament svete potvrde primilo je 48 mladih

Na posebno svečanom misnom slavlju, održanom ispred župne crkve sv. Josipa u Parku 136. slatinske brigade, mladima je podijeljen sakrament svete potvrde.

Pred roditeljima, kumovima, prijateljima i ostalim vjernicima, sakrament svete potvrde primilo je 48 mladih. Taj svečani obred obavio je delegat požeškog biskupa, generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević.
– Na poseban način  želim zahvaliti vama, dragi roditelji, koji ste na prijedlog župnikov odgovorili svojom spremnošću, potpisali izjavu i rekli „da“, jer su okolnosti malo složene, ali mi vjerujemo u snagu sakramenta, to je potrebno našoj djeci, to je potrebno našoj crkvi, i mi se tako olako ne želimo sakramenta odreći, pa ste preuzeli dio odgovornosti. – rekao je vikar Krpeljević, zahvaljujući također domaćem župniku Draganu Hrgiću i njegovim suradnicima, vjeroučiteljima, i svima koji su i u okolnostima izolacije nastavili s pripravom krizmanika na daljinu i dostojno je priveli kraju.

– Slavlja svete potvrde ili krizme svake su godine jedno lijepo svjedočanstvo, pokazatelj ili dokaz, kako se Crkva Isusa Krista, kojoj pripadamo i čiji smo članovi postali svetim krštenjem, svake godine doslovno obnavlja, pomlađuje, po mladićima i djevojkama koji utvrđuju svoje krsno opredjeljenje i postaju „zreli“ kršćani.

Vikar Krpeljević govorio je o talentiranim hrvatskim mladićima i djevojkama i njihovim međunarodnim uspjesima na različitim područjima djelovanja, koji su rezultat darovanog talenta. Darovi mogu biti materijalni, ali mnogo su vrjedniji oni drugi, koje je i sv. Pavao nabrojio Galaćanima: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, izdržljivost. Pozvao je krizmanike da ostanu povezani sa svetom Crkvom, sa svetim sakramentima, s misom i pričešću, jer to je najsigurniji način da dozore i uživaju u radosti darova i plodova milosti Božje.

Požeški vikar Krpeljević pozvao je krizmanike da se u prvom razredu srednje škole odabirom katoličkog vjeronauka identificiraju kao kršćani katolici, a budući da je krizma održana dan uoči parlamentarnih izbora, pozvao je odrasle vjernike da obave svoju građansku i kršćansku dužnost glasovanja na izborima.

Domaći župnik vlč. Dragan Hrgić čestitao je krizmanicima, njihovim roditeljima, bakama i djedovima, kumovima, i svima koji su došli biti dionici radosti krizmanika, te zahvalio svima koji su omogućili da slavlje bude na otvorenom i tako lijepo. – Zahvaljujem Gradu Slatini na ovome prostoru i na pomoći u organizaciji slavlja svete krizme, neokatekumenskoj zajednici, vatrogascima, vjeroučiteljima, časnim sestrama, pjevačima, ministrantima, i svima koji su pridonijeli da ovo slavlje bude lijepo i svečano, svećenicima koji su bili prisutni i koji su spriječeni, a posebno prečasnom generalnom vikaru Krpeljeviću. – rekao je župnik Hrgić.

Osim dekana Slatinskog dekanata i župnika Župe sv. Josipa Dragana Hrgića, na misnom slavlju u Slatini koncelebrirali su svećenici Slatinskog dekanata, župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza Nikola Jušić, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Podravske Moslavine Vladimir Škrinjarić i župnik Župe sv. Marije Magdalene iz Sopja Oliver Kranjčić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)Možda će vas zanimati i ...

Back to top button