DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U Slatini vrlo uspješno održan Sajam malih životinja

U organizaciji Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja „Slavuj“ iz Orahovice, a uz potporu Grada Slatine danas je na prostoru Mjesnog doma Vladimir Nazor u Slatini održan izložbeno-prodajni Sajam malih životinja.

Sajam je okupio stotinjak uzgajivača malih životinja s područja gotovo cijele Hrvatske, ali i brojne zainteresirane posjetitelje.

– Osim naših domaćih uzgajivača sa slatinskog i orahovačkog područja u Slatinu su pristigli i oni iz Virovitice, Osijeka, Belog Manastira, Bilja, Popovca, Našica, Požege, Slavonskog Broda, Bjelovara, Kutine, Kutjeva, Petrinje, Siska, Nedelišća, Čakovca, Lipika, Varaždina, Karlovca i brojnih drugih mjesta, te jedna ekipa iz Mađarske tako da je slatinski Sajam malih životinja poprimio i međunarodni karakter, – rekao nam je predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja „Slavuj“ iz Orahovice Krunoslav Andelfinger.

Inače ova je udruga osnovana 2001. godine u Beljevini kod Đurđenovca, a od 2019. seli sjedište u Orahovicu i nastavlja svoj rad na širem orahovačkom, slatinskom i našičkom području, a dio članova je i s područja Donjeg Miholjca, te trenutačno broji oko 25 članova.

– Do sada smo organizirali desetak izložbi, barem jednu godišnje, međutim zbog pandemije već dvije godine one su izostale tako da je ova izložba u Slatini pun pogodak. Ljudi su se željni podružiti, vidjeti što je novoga kod kojeg uzgajivača, a i posjetitelji su pokazali zavidnu zainteresiranost tako da smo jako zadovoljni ovom izložbom i izložbeno-prodajnim sajmom, – dodao je predsjednik udruge Andelfinger.

A vidjeti se moglo svega, od kunića, peradi među kojima nekoliko vrsta kokoši i pataka, te raznih ptičjih vrsta poput prepelica, kanarinaca, papagaja, golubova, grlica, zeba, gould amadina, venecuelskog čižka i drugih egzotičnih ptica.

– Na ovaj smo način željeli pokazati građanima Slatine i šire okolice što imamo i čime se bavimo da i oni vide naš trud i rad s ovim prekrasnim životinjama, te njima samima omogućimo da na sajmenom prostoru izlože male životinje iz svog uzgoja, – rekao nam je jedan od članova Udruge „Slavuj“ Damir Jakšić, te pojasnio kako su u unutrašnjem prostoru pripremili izložbu malih životinja članova njihove udruge, dok je na vanjskim prostorima organiziran izložbeno-prodajni sajam.
Tako su posjetitelji mogli kupiti kućnog ljubimca po vlastitoj želji te hranu i potrebnu opremu za male životinje, odnosno krletke, kaveze, pojilice, hranilice i sl.

Neki su čak i poklanjali svoje male životinje.
Naime, Nenad Filjak iz Udruge Golub Virovitica predstavio nam je hrvatskog „zeku“, odnosno hrvatsku pasminu kunića – veliki opaljeni kunić, koja je nastala sedamdesetih godina prošlog stoljeća na području Bjelovara i Podravine, a specifičan je po tome što je to jedina hrvatska pasmina kunića. Uz crnu, krzno im je plave i bijele boje sa crnim obilježjima.
Budući da se mali broj uzgajivača bavi njihovim uzgojem Filjak se danas na sajmu u Slatini odlučio pokloniti hrvatskog kunića onim uzgajivačima koji se zaista time žele baviti.
Ovi pahuljasti i meki zečići privukli su pažnju brojnih posjetitelja, osobito onih najmlađih.
Osim kunića hrvatske pasmine Udruga Golub Virovitica, Slatinčanima je predstavila i pasminu goluba u nastanku, a riječ je o „virovitičkom golubu mira“ čiji bi uzgoj također željeli proširiti.

Sajam malih životinja u Slatini ostavio je izuzetne dojmove kako na posjetitelje, tako i same izlagače.

– Došao sam ovdje prije svega zbog društva, da vidimo tko što ima, te da možda obavim koju razmjenu, ali i zbog vlastitog zdravlja jer ljepota ovih malih životinja naprosto liječi, – rekao nam je jedan od uzgajivača Ivica Gerenčir iz Kozica koji je izložio svoje „čupavce“ kako od milja zove kovrdžave golubove, iako žali što nije donio i druge ptičje vrste koje uzgaja, a osobito svoju papigu „pričalicu“.  

Cvrkutom i pjevom ptica te prekrasnim bojama perja i krzna malih životinja kojima su ponosno plijenile pažnju, bio je oduševljen i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić. Obilaskom Sajma još je jednom iskazao svoju potporu radu Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja „Slavuj“ iz Orahovice čiji je određeni broj članova upravo sa slatinskog područja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button