DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini svečano potpisan Sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina vrijedan 137,5 milijuna kuna

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“


Danas je u prostoru EPIcentra Sequoia u Slatini održana svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina između slatinske tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti kao korisnika projekta i izvođača radova, zajednice ponuditelja koju čine turske kompanije ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VETICARET A.S. i KARAS ALTYAPI INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI.

Radovi u okviru ovog Sporazuma vrijedni su nešto više do 137,5 milijuna kuna te predstavljaju najveći segment projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“.

Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 km vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2.071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju 4 kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 m3 te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Svečanost povodom potpisa i razmjene Sporazuma uveličao je i Nj.E. Mustafa Babur Hizlan, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo što su upravo turske kompanije partneri Komradu i Gradu Slatini u ovom vrijednom infrastrukturnom projektu.   

– Danas smo svjedoci još jednog konkretnog ishoda plodne suradnje turskog građevinskog sektora s hrvatskim vlastima. Čestitam tvrtki Ersa što je izabrana za izvođača ovog važnog projekta u Slatini i zahvaljujem hrvatskim vlastima na povjerenju u našu tvrtku. Uvjeren sam da će ovaj projekt Ersa dovršiti na izvrstan način, a to će biti još jedno obilježje tursko-hrvatskog prijateljstva i suradnje, – istaknuo je između ostaloga turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i skorašnjim početkom predviđenih radova ovom su prilikom izrazili i predsjednik Uprave turskog izvođača radova Bülent Saruhan Sarayli, direktor Komrada Mato Miličić, te direktor tvrtke Ersa Zakeriya Ersin Öktem.

– Voda je kroz povijest uvijek bila simbol civilizacije, a danas smo ovdje kako bismo potpisali ugovor o dodavanju još jedne stranice u povijest vode u životu, te kao izvođač radova bili dio ovog velikog razvoja jer smo svjesni činjenice da je ovo ulaganje jedno od najvećih ulaganja u povijesti grada Slatine. Stoga čestitam vodstvu Hrvatskih voda, gradonačelniku Slatine, upravi i radnicima tvrtke Komrad d.o.o. kao našem klijentu te ljudima Slatine na ovom uspjehu, – istaknuo je predsjednik Uprave Bülent Saruhan Sarayli pozvavši Grad Slatinu i gradonačelnika Ostrošića na sklapanje prijateljskih veza između Gradskog vijeća Grada Slatine i Gradskog vijeća Grada Bahçelievlera s ciljem zajedničkog prijenosa kulturnog i tehničkog znanja i iskustava. Time će se obje zemlje bolje upoznati, međusobno će pomoći u zajedničkom stvaranju zajedničkih projekata, kulturnih događaja, kazališta i festivala.

– Konačno smo došli do kraja jednog dijela posla koji smo započeli davne 2014. godine, koji je prolazio kroz svoje uspone i padove, ubrzavao se i usporavao, te je potpisan i zadnji ugovor što me izrazito veseli. Početak radova bit će označen s datumom 22. rujna ove godine, a izvođač je dobio rok za izvođenje radova od 33 mjeseca.
Sve nas u tvrtki Komrad jako veseli taj uspjeh što ćemo konačno Slatinu spojiti na pročistač što će u konačnici svima nama osigurati ljepši i zdraviji okoliš. Komrad je spreman na to, do sada smo sve odradili od javne nabave pa sve do potpisivanja ovog posljednjeg ugovora i moram istaknuti sa svojim ljudima, s vlastitim snagama, a trudit ćemo se da provedba bude što bolja, bez ikakvih šteta. Vjerujem da će tako i biti jer imamo dobru suradnju sa svim dionicima ovoga projekta, složila se jedna dobra i voljna ekipa da se aglomeracija Slatina privede kraju u dogovorenim rokovima i jako smo optimistični, – istaknuo je direktor Komrada Mato Miličić.  

– Ovaj ugovor je za našu tvrtku od velikog značaja. Iako projekt ima puno segmenata ovdje je najvažnije donijeti što veću kvalitetu vodovoda i odvodnje, a u konačnici će se kilometrima novih cijevi osigurati kvalitetna infrastruktura prema europskim normama što će građanima Slatine osigurati zdraviji način života, – istaknuo je direktor tvrtke Ersa Zakeriya Ersin Öktem.

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora, kao izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja te Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, naglasili su kako je aglomeracija Slatina najvrjedniji projekt na području grada Slatine kojim će se u potpunosti riješiti odvodnja grada Slatine i okolnih mjesta te unaprijediti vodoopskrbna mreža. Istaknuli su kako je dobra suradnja svih dionika u projektu jamstvo kvalitete provedbe projekta i poštivanja zadanih rokova.

– Ovo je jedan od šezdeset projekata aglomeracija koje provodimo u Republici Hrvatskoj čija je ukupna vrijednost preko 25 milijardi kuna. Sama tri projekta aglomeracije na području Virovitičko-podravske županije, u Pitomači, Virovitici i Slatini vrijedna su preko 693 milijuna kuna. Jedan od tehničkih pokazatelja ovog projekta u Slatini vrijednog preko 266 milijuna kuna je i smanjenje gubitaka što je vrlo važno s obzirom da sama Republika Hrvatska ima oko 50% gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe. Budući da je po nekakvim normama i tehničkim specifikacijama prihvatljiv tehnički gubitak do 25%, ovim projektom očekujemo smanjenje oko 24%. Isto tako građani će aglomeracijom Slatina dobiti priključak na sustav javne odvodnje koji će se sa sadašnjih 56% popeti na 98% priključenja, sama vodoopskrba na području slatinske aglomeracije će se sa sadašnjih 70% popeti na 100% dok će cjelokupno distributivno područje javnom vodoopskrbom biti pokriveno 80%.
Osim toga ugradnjom pročistača 3. stupnja ovdje ćemo dobiti čistiji i zdraviji okoliš, istaknula je izaslanica ministra gospodarstva Elizabeta Kos.

– Vrlo veliki značaj projektima aglomeracija u Pitomači, Virovitici i Slatini dala je Virovitičko-podravska županija i njezin župan Igor Andrović tako što su sve pripreme i akte te sve ono što se događalo u operativnoj razini, na razini tehnike i tehnologije smo imali suradnju upravo i na toj razini.
Moram ovdje pohvaliti i čestitati samom timu ljudi iz tvrtke Komrad i Grada Slatine koji su kao jedan mali tim napravili jedan veličanstven posao i stvorili pretpostavke da taj projekt u onome što predstoji ne snosi nikakve danas-sutra probleme, financijske korekcije i sl.
Hrvatske vode će i nadalje, ne samo kao posredničko tijelo razine 2, nego prvenstveno kao partner sa svim svojim stručnim službama i upravom dati maksimalan doprinos da ovaj projekt u okviru cijena, kvalitete i rokova bude neprikosnoven, – rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić naglasio je kako se svi građani Slatine vesele skorašnjem početku radova na novim kilometrima vodovodne i kanalizacijske mreže koja će značajno podići kvalitetu života u gradu i okolici.

– Ono što je bitno jest da će tek pokretanjem, ovoga segmenta projekta koji je i najveći od svih sedam natječaja, građani Slatine osjetiti. Sada se kreće u ono što će po našim ulicama biti vidljivo, ne samo u Slatini već i u prigradskim naseljima. Ovo je najveći projekt nakon obilaznice koja je bila puno manje vrijednosti, te ovih 266 milijuna ulaganja u Slatinu znače jako puno te se ovim putem zahvaljujem Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini u onom smislu da je kroz mali tim Komrada doista pripremljen jedan ogroman projekt, te da smo dočekali ovaj trenutak, odnosno potpisivanje posljednjeg ugovora kojim krećemo u izgradnju dugoočekivanih novih kilometara kanalizacije, odnosno vodovodne mreže, – rekao je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Podsjetimo, projekt aglomeracije Slatina, čiji je korisnik Komrad d.o.o., vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja (Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac). Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button